Benoit Coeure: BCE nu va mai scadea dobanda la depozite, care se situeaza in prezent la minus 0,40%

Data publicarii: 20-05-2016 | Economie

Banca Centrala Europeana nu are in prezent niciun plan sa reduca si mai mult dobanda la depozite, a afirmat Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, desi a adaugat ca o reducere ramane "in principiu" o posibilitate, transmite Reuters.

Dobânda negativă la depozite a fost intens criticată de bănci și investitori, în special în Germania, pentru că distorsionează piețele financiare și afectează profitabilitatea instituțiilor financiare.

"În principiu, este posibil să reducem și mai mult dobânda la depozite, dar în prezent nu există niciun plan în acest sens", chiar dacă inflația a revenit în teritoriu negativ, a afirmat Coeure într-un interviu acordat publicației nipone Yomiuri Shimbun.

Dobânda la depozite aplicată băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore se situează în prezent la minus 0,40%

Rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ după ce, la ședința de politică monetară din 21 aprilie, președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituția este gata să "utilizeze toate instrumentele disponibile" pentru a stimula creșterea prețurilor în zona euro.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.

Însă, la ședința de politică monetară din luna decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, și lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziționa, prin includerea de obligațiuni municipale și regionale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: