INS: Crestere cu 13.200 a numarului posturilor de munca vacante in Romania, in T1 din 2016
Data publicarii: 20-05-2016 | EconomieNumarul locurilor de munca vacante a crescut, in trimestrul I din 2016, cu 13.200, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, iar rata locurilor de munca vacante s-a majorat cu 0,24 puncte procentuale, arata datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
În intervalul ianuarie — martie 2016, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,47%), alte activități de servicii, respectiv în activități de spectacole, culturale și recreative (2,50% fiecare în parte). Totodată, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31%.
Din acest total, sectorul bugetar a însumat aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.900 de locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 7.700 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.400 de locuri vacante în învățământ.
La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,41%), urmată de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,42%). Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai reduse valori în tranzacții imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv în industria extractivă (0,2 mii locuri vacante).
Potrivit sursei citate, prin comparație cu trimestrul precedent, în T1 din 2016, cea mai semnificativă creștere atât a ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în activitățile de construcții (+0,32 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante).
Pe de altă parte, cu cea mai relevantă diminuare a ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activitățile din agricultură, silvicultură și pescuit (-0,22 puncte procentuale), iar în privința numărului locurilor de muncă vacante scăderi importante s-au observat în activitățile aferente comerțului (-800 locuri vacante).
De asemenea, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă creștere în sănătate și asistență socială (+0,62 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creșteri semnificative în industria prelucrătoare (+2.900 locuri vacante), respectiv în sănătate și asistență socială (+2.100 locuri vacante). Cea mai semnificativă diminuare atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, a fost constatată în activitățile de transport și depozitare (-0,08 puncte procentuale, respectiv—100 locuri vacante).
În trimestrul I din acest an, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a locurilor de muncă vacante, a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,74%, respectiv 17.000 locuri vacante), urmate de cele de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (1,30%, respectiv 8.100 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost consemnate în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,51%, respectiv 100 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent din 2015, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante cea mai relevantă creștere a avut loc în cadrul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați — grupa majoră 7 (+0,22 puncte procentuale, respectiv +1.600 locuri vacante), iar la polul opus, cu cele mai semnificative diminuări, s-au regăsit ocupațiile de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic — grupa majoră 3 (-0,08 puncte procentuale, respectiv—300 locuri vacante), urmate de cele de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (-0,08 puncte procentuale, respectiv—200 locuri vacante).
În ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, în T1 din acest an, față de același trimestru al anului anterior, cea mai mare creștere s-a concentrat în rândul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați — grupa majoră 7 (+0,40 puncte procentuale), iar locurile de muncă vacante au cunoscut cea mai semnificativă creștere în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+3.500 locuri vacante).
La polul opus, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, singura diminuare s-a regăsit în rândul funcționarilor administrativi — grupa majoră 4 (-0,09 puncte procentuale, respectiv—200 locuri vacante).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI