Ministrul Agriculturii sustine infiintarea unui monitor al preturilor la lapte pentru umarirea fluctuatiilor pietei

Data publicarii: 20-05-2016 | Economie

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine infiintarea unui monitor al preturilor la lapte, dar si la alte produse, format din reprezentanti ai fermierilor, procesatorilor si ai MADR care sa urmareasca fluctuatiile pietei si sa decida masurile de interventie, astfel incat preturile sa nu scada sub nivelul costurilor de productie.

'Situația cu care se confruntă în prezent sectorul laptelui impune identificarea de măsuri urgente, pe termen mediu și lung. E necesar ca aceste soluții să îi mulțumească pe cei de pe întreg lanțul alimentar, fermieri — procesatori — comercianți. Nu-mi doresc dispariția niciunuia de pe lanț, dar trebuie să avem în vedere că greul cade în special pe fermier. Trebuie ajutat fermierul, care este în prezent sub presiunea prețului extrem de scăzut la lapte. De aceea trebuie să colaborăm pentru a mișca lucrurile rapid și să salvăm acest sector', a afirmat ministrul Achim Irimescu, în cadrul unei reuniuni de lucru organizate joi la sediul MADR împreună cu reprezentanții fermierilor, procesatorilor din sectorul laptelui și ai celor din rețelele de retail.

Potrivit unui comunicat al MADR remis vineri AGERPRES, tema principală a discuțiilor a vizat identificarea de soluții pe termen scurt și mediu pentru absorbirea șocului resimțit de fermierii care-și desfășoară activitatea în sectorul laptelui, ca urmare a supraproducției înregistrate la nivelul UE din cauza dispariției sistemului cotelor de producție, la care s-a adăugat embargoul impus de Federația Rusă la unele produse provenind din UE, fapt care a intensificat concurența pe piața europeană.

În cadrul dezbaterilor, s-a decis că fermierii au fost cei mai afectați de criza înregistrată pe piața laptelui și că sunt necesare măsuri urgente pentru sprijinirea acestora.

Soluțiile menționate de cei prezenți la dezbatere fac referire la posibilitatea reducerii costurilor de colectare a laptelui autohton de către procesatori, în condițiile în care infrastructura precară din zonele rurale montane afectează parcul auto al procesatorilor, repercutându-se în final în prețul de achiziție (analiza posibilității reducerii accizei la motorină pentru laptele colectat de către procesatori de la producătorii români).

De asemenea, ministrul a precizat că alte măsuri de sprijin se referă la plata subvențiilor în zootehnie de către APIA din 25 mai 2016, elaborarea unui set de măsuri care să vizeze ca Programul 'Laptele în școli' să fie alimentat din lapte provenind de la fermele locale, conservarea sub formă de lapte praf a surplusului de lapte achiziționat de procesatori de la fermieri, concomitent cu identificarea unor posibilități de acoperire a pierderilor, astfel încât să nu fie afectat nici sectorul de procesare, organizarea unui monitor al prețurilor la lapte, dar și la alte produse, format din reprezentanți ai fermierilor, procesatorilor și ai MADR care să urmărească fluctuațiile pieței și să decidă cu celeritate măsurile de intervenție, astfel încât prețurile să nu scadă sub nivelul costurilor de producție.

Recent, ministrul Agriculturii declara că prețul laptelui în România, la raft, depășește media europeană, în timp ce prețul primit de producători este foarte mic, de aproximativ 60 de bani pe litru, fiind necesare măsuri de sprijin pentru producători, inclusiv o subvenție pentru colectare.

"Trebuie să găsim o soluție, împreună cu Comisia Europeană, să putem acorda subvenții pentru colectarea laptelui. Este o criză europeană pe piața laptelui, însă în România se simte mult mai puternic din cauza diferenței de competitivitate între producătorii români și cei din statele din vest. Prețul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. (...) În nordul țării, producătorii sunt nemulțumiți pentru că au ajuns să comercializeze laptele cu 60 de bani", a explicat luni Irimescu în cadrul unei conferințe de specialitate.

Mai mult, el a atras atenția că trebuie verificat modul în care este posibilă comercializarea laptelui din Polonia pe piața românească cu 19 eurocenți pe litru, având în vedere că există suspiciuni că producătorii de lapte din anumite state beneficiază de mecanisme de susținere.

De asemenea, șeful MADR afirmă că producătorii din România nu pot concura de la egal la egal cu cei europeni din cauza lipsei infrastructurii de transport, dar și pentru că producătorii europeni au în spate decenii de subvenționare masivă, sunt mult mai bine organizați și, deci, mult mai eficienți.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (13.390 tone) în trimestrul I din 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut, totalizând 38.120 tone, în timp ce în luna martie s-a majorat cu 62% (4.874 tone), până la 12.734 tone, comparativ cu perioada similară din 2015.

În trimestrul I din 2016, unitățile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă de 220.011 tone, mai mult cu 9% (18.088 tone), comparativ cu trimestrul I din 2015.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: