Presedintele Eurogrupului crede ca Grecia si creditorii vor ajunge marti la un acord

Data publicarii: 20-05-2016 | Economie

Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, s-a declarat vineri increzator ca Grecia si creditorii sai internationali vor ajunge la un acord privind reducerea datoriei la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, programata a avea loc martea viitoare, informeaza CNBC.

La începutul săptămânii viitoare, Eurogrupul se va reuni pentru a discuta progresele realizate de Grecia cu implementarea măsurilor de austeritate și a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistență, în valoare de 86 de miliarde de euro, precum și posibilitatea unei relaxări a poverii datoriei.

"În ultimele săptămâni am făcut progrese prin analizarea diferitelor modalități prin care puteam rezolva problemele legate de povara datoriei atât în prezent cât și în viitor și de aceea cred că putem ajunge la un acord", a spus Dijsselbloem cu ocazia reuniunii G7 de la Sendai, Japonia.

Potrivit unor informații apărute în The Wall Street Journal, Fondul Monetar Internațional a cerut creditorilor Greciei să reducă dobânda la împrumuturile acordate până la 1,5% și de asemenea să amâne rambursarea creditelor până în 2040. Purtătorul de cuvânt al FMI, Gery Rice, a declarat în mod oficial joi că Fondul nu va sprijini un nou program de asistență dacă nu va conține și măsuri de reducere a datoriei. Însă multe state din zona euro sunt reticente la ideea de a acorda o reducere a datoriei Greciei, fie pentru că este inacceptabilă din motive ce țin de politica internă fie pentru că acestea consideră că astfel va fi redusă disponibilitatea Greciei de a implementa măsuri de austeritate.

Dijsselbloem a dezvăluit că aceia care susțineau o majorare masivă a datoriei "și-au moderat punctul de vedere" iar cei care susțineau că nu este nevoie de o reducere a datoriei și-au schimbat la rândul lor punctul lor de vedere.

"În acest an sau anul viitor putem reduce costul principalului pachet de credite acordat Greciei. Pe termen lung, avem mai multe opțiuni pe care le luăm în considerare în termeni de maturitate a datoriei, perioadă de grație și dobânzi. În ceea ce mă privește, aș prefera să avem opțiuni clare cu privire la ce gen de măsuri suntem pregătiți să le adoptăm și apoi să vedem când este nevoie de ele", a mai spus președintele Eurogrupului.

Grecia are nevoie de noi fonduri fără de care nu va putea face față unor datorii de aproximativ 3,5 miliarde de euro care trebuie rambursate în luna iulie.

Sursa: Agerpress