UPDATE Germania: Angajatii Volkswagen au obtinut o majorare de 4,8% a salariilor

Data publicarii: 20-05-2016 | Economie

Cel mai mare sindicat german, IG Metall, a ajuns la un acord cu reprezentantii Volkswagen privind majorarea salariilor cu 4,8% pentru aproximativ 120.000 de angajati de la fabricile din vestul Germaniei, a anuntat vineri sindicatul, transmite Reuters.

IG Metall solicitase inițial majorarea salariilor cu 5% în următoarele 12 luni pentru angajații VW. Conform contractului colectiv de muncă aprobat vineri, salariile vor crește cu 2,8% la 1 septembrie 2016 și cu încă 2% de la 1 august 2017. De asemenea, angajații vor primi o contribuție la pensie de 200 de euro. Noul acord este valabil până la 31 ianuarie 2018.

Potrivit contractului semnat vineri, va fi extinsă schema de angajați part-time, care va permite VW să reducă numărul de salariați până în 2022 în eventualitatea scăderii semnificative a vânzărilor.

Cel mai mare producător auto european a raportat luna trecută pierderi operaționale de 4,1 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) pentru 2015, din cauza provizioanelor necesare pentru a acoperi costurile legate de scandalul emisiilor.

Fiecare dintre cei 120.000 de angajați ai Volkswagen din Germania va primi pentru 2015 un bonus de 3.950 de euro (4.467 de dolari), aproximativ o treime din nivelul obținut în 2014 (5.900 de euro), a anunțat recent grupul german.

"Angajații Volkswagen au înregistrat anul trecut performanțe foarte bune, în ciuda situației dificile. Angajamentul lor ferm merită să fie recunoscut și va fi recompensat sub forma unui bonus de performanță", a afirmat directorul de resurse umane al Volkswagen, Karlheinz Blessing.

Conducerea Volkswagen a acceptat în aprilie o reducere cu cel puțin 30% a bonusurilor, în urma criticilor acționarilor. Landul Saxonia Inferioară, al doilea mare acționar al Volkswagen, solicitase renunțarea totală la bonusurile ce urmau să fie acordate managerilor de top, în timp ce sindicatele doreau reducerea sau anularea compensațiilor.

În 2014, bonusurile primite de managerii de top ai Volkswagen s-au ridicat la 54 de milioane de euro, din totalul compensațiilor de 70 de milioane de euro, aproape dublu față de salariile fixe și variabile în valoare de 37 de milioane de euro acordate de rivalul Daimler principalilor directori.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Sursa: Agerpress