Pislaru: Salariile vor creste la 7 ministere; circa 57 de institutii asimilate administratiei centrale nu vor beneficia de aceste cresteri

Data publicarii: 22-05-2016 | Economie

Sapte ministere vor beneficia de cresteri salariale conform proiectului Ordonantei privind salarizarea in sistemul public, insa 57 de institutii asimilate administratiei publice centrale nu vor beneficia de aceste majorari, a declarat duminica, la ProTV, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

"Este vorba despre șapte ministere care au fost practic uitate, nu au avut negocieri speciale pentru a negocia creșterea grilelor, cum ar fi Cultura, Comunicații, Transporturi, Tineret și Sport. Ministerul Muncii are și el o grilă uitată în timp. Sunt în total șapte ministere în această situație.Ministerul Economiei și-a rezolvat lucrurile puțin mai devreme. N-am vrea sa inducem ideea că fiecare ar trebui să se ducă ba în Parlament ba pe unde poate ca să își crească grilele ci să avem o abordare unitară la nivelul administrației", a afirmat Pîslaru.

Potrivit acestuia, în urma dezbaterii publice, s-a constatat că în structura administrației publice centrale au apărut zeci de noi structuri asimilate, care nu au fost avute în vedere în reforma privind stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.

"Ordonanța este un proiect pus în dezbatere și am început să primim opinii. În anumite locuri am descoperit că față de ce știam noi din structura administrației publice centrale au apărut noi structuri asimilate între timp. Am descoperit că sunt câteva zeci de structuri asimilate pe care noi nu le aveam în vedere în această reformă legată de alinierea cu nivelul acela mediu de 70% din Secretariatul General al Guvernului. Este un lucru foarte important pe care îl vom clarifica în zilele următoare. Ar trebui să le creștem salariile la 70% din Secretariatul General al Guvernului și nu o vom face, pentru că nu aveam în vedere practic ridicarea tuturor instituțiilor care sunt asimilate cu ministerele ci mai ales aparatele centrale și structurile care sunt cheie pentru politicile publice. E o serie întreagă de instituții asimilate care prin statutele lor de prin țară sau ulterior și-au asimilat grilele de salarizare ale administrației centrale, care nu fac parte din administrația publică centrală, diverse institute, centre de perfecționare, vreo 57 de instituții. În Ordonanță schimbăm, ca în loc să avem o exprimare vagă — organisme de specialitate — vom evidenția în mod clar la cine ne referim", a spus ministrul Muncii, subliniind că cei la care se vor aplica creșterile vor trebui să aibă în spate planuri strategice instituționale prin care să se vadă și o reformă.

Conform Notei de fundamentare, proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează, printre altele, eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare. În Administrația publică centrală — aparatul central eliminarea diferențelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: