FMI sustine ca Grecia are nevoie de o reducere neconditionata a datoriilor din partea creditorilor
Data publicarii: 23-05-2016 | EconomieO reducere a datoriei Greciei din partea creditorilor internationali trebuie sa fie neconditionata si sa nu fie legata de aplicarea unor reforme, afirma Fondul Monetar International intr-un document dat luni publicitatii, informeaza AFP.
"Aplicarea de măsuri pentru reducerea datoriei trebuie să fie finalizată până la terminarea perioadei acoperită de program. Adăugarea unei componente necondiționate cu privire la reducerea datoriei este esențială pentru a transmite piețelor un semn puternic și credibil cu privire la angajamentul creditorilor instituționali", se arată în documentul FMI.
De asemenea, analiza sustenabilități datoriei Greciei publicată luni de FMI arată că măsurile de reducere a datoriei trebuie să fie importante până în 2040 și să se prelungească până în 2060, ținând cont de șansele reduse ca Grecia să înregistreze o creștere economică semnificativă și un surplus bugetar în această perioadă.
Acest document elaborat de staff-ul FMI a fost publicat într-un moment în care există divergențe între Fond și anumiți parteneri europeni ai Greciei, printre care se numără în special Germania, cu privire la amploarea reducerii datoriei de care va beneficia Grecia. FMI confirmă în acest document că, în opinia sa, măsurile de reducere a datoriei trebuie decise imediat, în timp ce Berlinul ar dori ca oficialii de la Atena să își demonstreze hotărârea de a aplica măsuri de austeritate înainte de a se angaja mai mult în ceea ce privește reducerea datoriei Greciei.
Deputații greci au adoptat duminică noi măsuri de austeritate cerute de creditorii internaționali ca precondiție pentru acordarea unor noi tranșe de împrumut, printre care și un mecanism de corecție automată în caz de derapaj bugetar și măsuri suplimentare pentru a accelera privatizările și majorarea impozitelor indirecte.
Marți, miniștrii de Finanțe din zona euro se vor reuni pentru a discuta progresele realizate de Grecia cu implementarea măsurilor de austeritate și a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistență, în valoare de 86 de miliarde de euro, precum și posibilitatea unei relaxări a poverii datoriei.
FMI, care nu s-a alăturat programului de asistență convenit de zona euro și Grecia în vara anului trecut, are în continuare îndoieli cu privire la fezabilitatea reformelor cerute Greciei în schimbul reluării ajutoarelor și a cerut europenilor să fixeze obiective bugetare "realiste". Fondul are îndoieli în special cu privire la obiectivul de excedent primar de 3,5% din PIB care ar trebui să fie atins de Grecia în 2018, apreciind că aceasta ar necesita măsuri de austeritate prea dureroase.
Grecia are nevoie de noi fonduri fără de care nu va putea face față unor datorii de aproximativ 3,5 miliarde de euro care trebuie rambursate în luna iulie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: Schimbari majore la impozitarea in domeniul HoReCa si a microîntreprinderilor. Ce regim fiscal alegem?
- Studiu Deloitte: pesimism mai puternic decat la inceputul pandemiei vizavi de conditiile economice in randul firmelor de capital privat din Europa Centrala
- Cushman & Wakefield Echinox: DPD a închiriat 3.500 mp spații de depozitare în VGP Park Arad
- Consumatorii renunță mai ușor decât înainte de pandemie la un brand după doar o experiență negativă. Interacțiunea umană rămâne importantă pentru loialitate
- BASF are din nou o crestere puternica a veniturilor in ciuda preturilor in crestere la materii prime si energie
- Opinie Deloitte: Digitalizarea ANAF – ce obligatii au contribuabilii vizati de RO e-Transport?
- EY România: Importatorii europeni obligați să realizeze activități de “due diligence” pentru achizițiile de mărfuri rusești
- Psiholog, Elena Ungureanu: Gestionarea echilibrului dintre carieră și viața personală este o problematică de ordin psihic deoarece procesul în sine implică trasarea de limite
- Succes obtinut de Libra Internet Bank - peste 21 milioane de lei atrase printr-o noua emisiune de obligatiuni
- Accor anunță deschiderea The Emporium Plovdiv - MGallery Inbox
- Sondaj EY România: Marea majoritate a contribuabililor nu a solicitat niciodată dobânzi aferente rambursărilor de TVA întârziate
- Radu Diaconu devine partener al EY România, în cadrul echipei de consultanță fiscală și juridică
- Studiu Deloitte: romanii considera ca schimbarile climatice sunt cauzate de activitatile umane si isi ajusteaza comportamentul de cumparare pentru a limita impactul negativ asupra mediului
- Opinie Deloitte: „Taxa Netflix”, un nou impozit in Romania
- Lidl ajunge la peste 12.000 de magazine in toate cele 31 de tari in care este prezent