ROMATSA: Traficul in spatiul aerian al Romaniei este in crestere din cauza problemelor din Crimeea

Data publicarii: 24-05-2016 | Economie

Traficul in spatiul aerian al Romaniei este in crestere in urma inchiderii de catre Ucraina a spatiului aerian al Peninsulei Crimeea, ceea ce creeaza probleme pentru controlorii romani de trafic, a declarat, marti, Valentin Cimpuieru, director al Departamentului Tehnic si Dezvoltare din cadrul Regiei Autonome 'Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian' ROMATSA.

Astfel, dacă în 2013, deasupra României au trecut 525.574 de zboruri, numărul lor a crescut la 594.264 în 2014 și la 631.068 anul trecut, ceea ce înseamnă un avans de 13% în 2014 față de 2013 și de 6% anul trecut față de anul 2014.

"Din 2014, toată zona aeriană din regiunea Crimeea a Mării Negre a fost închisă, ceea ce a creat și creează probleme pe zona de sud a României. Traficul care acoperea nordul țării s-a mutat pe partea de sud, astfel că, în anumite sectoare, controlorii de trafic sunt supraîncărcați, lucru care produce stres și oboseală", a spus Cimpuieru, în cadrul conferinței PRIA Aviation.

El a subliniat însă că acești controlori care se ocupă de gestionarea traficului aerian sunt foarte bine pregătiți și au fost antrenați să facă față acestui tip de situație.

"Totuși, traficul continuă să crească. În perioada ianuarie — aprilie a acestui an, observăm o creștere cu 4,2% a traficului aerian, față de perioada similară a anului trecut", a adăugat el.

Cimpuieru a precizat că ROMATSA este pregătită să facă față acestei situații, atât din punct de vedere tehnic, cât și uman și susține că nu au existat până acum incidente din cauza aglomerării traficului.

"Sistemele sunt funcționale și nu au fost probleme pe această parte. Traficul a crescut, complexitatea traficului a crescut. Sunt zone în care, în sud, în anumite momente ale zilei nivelul de stres este foarte mare, mai ales pe timp de vară. De exemplu, anul trecut în vară, în luna august, în zona Carpați-Dunăre-Apuseni-Litoral, într-un anumit moment al zilei, practic nu era nicio porțiune de spațiu aerian liber", a completat oficialul ROMATSA.

Potrivit acestuia, în cazul în care traficul se aglomerează atât de mult încât este pusă în pericol siguranța pasagerilor, există posibilitatea rerutării cursei respective, dar și a întârzierii decolării unui avion, dacă zborul are plecare dintr-o zonă apropiată.

În 2014, Ucraina a luat măsura de a închide spațiul aerian de deasupra Peninsulei Crimeea, în urma disensiunilor cu Federația Rusă. Aceasta după ce, în iulie 2014, un avion de tip Boeing al companiei Malaysia Airlines, ce asigura legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă trasă din zona aflată sub controlul separatiștilor proruși, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzându-și viața.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: