UE aproba preluarea SABMiller de catre AB InBev, cu conditia vanzarii operatiunilor din Europa

Data publicarii: 24-05-2016 | Economie

Comisia Europeana a aprobat, marti, tranzactia prin care Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producator mondial de bere, va prelua rivalul SABMiller in urma unei tranzactii de aproximativ 100 de miliarde de dolari, cu conditia ca SABMiller sa isi vanda aproape toate operatiunile din Europa, informeaza DPA.

Preluarea SABMiller, una dintre cele mai mari tranzacții derulate vreodată, va permite AB InBev să controleze o treime din piața mondială a berii. Portofoliul AB Inbev include mărcile Corona, Stella Artois și Budweiser, în timp ce SABMiller deține mărci de bere precum Miller, Peroni, Pilsner Urquell și Grolsch.

Împreună, noua entitate va vinde de două ori mai multă bere și va realiza un profit de patru ori mai mare decât Heineken, al treilea jucător de pe piața berii.

"Decizia de astăzi va asigura că nivelul concurenței nu va fi redus, iar consumatorii europeni nu vor avea de suferit. Europenii cumpără anual bere în valoare de aproximativ 125 de miliarde de euro, astfel că și o mică majorare de preț ar provoca pagube considerabile consumatorilor", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

AB InBev s-a oferit să vândă totalitatea operațiunilor SABMiller din Franța, Italia, Olanda și Marea Britanie, pentru aceste active acceptând deja o ofertă din partea producătorului japonez de bere Asahi. De asemenea, AB InBev s-a oferit să vândă operațiunile SABMiller din Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

"Decizia Comisiei de a aproba tranzacția este condiționată de îndeplinirea în întregime a acestor angajamente", subliniază Executivul comunitar.

Autoritățile din Australia și Africa de Sud au dat deja undă verde acestei tranzacții.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's și Stejar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: