Grecia: Zona euro a ajuns la un acord asupra unei noi transe de imprumut de 10,3 miliarde de euro
Data publicarii: 25-05-2016 | EconomieMinistrii de finante din zona euro au ajuns la un acord, miercuri dimineata devreme, pentru a acorda o noua transa de imprumut de 10,3 miliarde de euro din planul de asistenta financiara destinat Greciei, in timp ce tara confruntata cu lipsa de numerar are nevoie de ajutor pentru a evita revenirea in pragul falimentului, informeaza agentiile DPA, AFP si Reuters, citand surse europene.
"Un acord a fost încheiat", a confirmat ministrul francez al finanțelor Michel Sapin după o reuniune a reprezentanților celor 19 țări din zona euro care a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.
Detaliile acordului nu au fost disponibile imediat, dar el include progrese în chestiunea în special spinoasă de reducere a datoriilor pentru Grecia, notează DPA.
Fondul Monetar Internațional (FMI), unul dintre creditorii Greciei, a insistat asupra relaxării datoriei, dar abordarea este controversată cu guvernele din zona euro, cum ar fi Germania.
Atena și creditorii ei au negociat luni de zile reforme și măsuri de reducere a costurilor, ce ar permite acordarea unei noi tranșe de împrumut din cadrul celui de-al treilea plan de salvare de 86 miliarde de euro, aprobat de Eurogrup în vara anului trecut.
În iulie, Grecia trebuie să plătească datorii de peste 3 miliarde de euro într-o singură lună.
Printre altele, șeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a confirmat miercuri dimineață participarea crucială a Fondului Monetar Internațional la al treilea plan de ajutor pentru Atena, după un acord asupra datoriei Greciei, notează France Presse.
"FMI va participa la acest program, cu condiția ca măsurile consacrate relaxării datoriei să îl facă sustenabil", a explicat Thomsen după reuniunea maraton a miniștrilor de finanțe din zona euro la Bruxelles.
Miniștrii de finanțe din zona euro au convenit, miercuri dimineață, asupra unei serii de "măsuri progresive" pentru a relaxa datoria Greciei, o condiție cerută de FMI în schimbul sprijinului său, mai notează AFP.
"Eurogrupul a convenit astăzi asupra unui pachet de măsuri privind datoria, care vor fi puse în aplicare progresiv", a anunțat președintele său, Jeroen Dijsselbloem, după această reuniune crucială ce a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile