Nivelul de programe software instalate, in Romania, fara licente este de 60% in 2015, in scadere cu 2% fata de 2013 (studiu)
Data publicarii: 25-05-2016 | EconomieNivelul de programe software instalate pe computere fara licente corespunzatoare era, in Romania, de 60%, in 2015, indicand o scadere cu 2% comparativ cu 2013, conform studiului Seizing Opportunity Through License Compliance (Capitalizarea oportunitatilor prin licentiere corecta), remis miercuri AGERPRES.
Conform celui mai recent studiu global referitor la software al BSA, utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicențiat la cote alarmante, în ciuda faptului ca a fost demonstrată o legatură strânsă între software-ul nelicențiat și atacurile informatice. Raportul relevă că 49% dintre directorii de Tehnologia Informației (CIOs) au indicat pericolele de securitate informatică cauzate de malware ca un risc major pus pe seama utilizării de software nelicențiat.
Conform raportului, 39% din programele instalate pe calculatoare la nivel mondial în 2015 nu sunt licențiate corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă față de cele 43% în 2013, astfel cum rezultă din precedentul studiu BSA. La nivel mondial, în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier și al valorilor mobiliare rata unei astfel de utilizări neautorizate este de 25%.
În 2015, cele mai mari rate de instalare de software nelicențiat s-au înregistrat în Libia — 90%, Zimbabwe — 90%, Algeria—85%, Irak — 85%, Camerun — 82%, Coasta de Fildeș — 80%, Nigeria — 80%, Botswana — 79%.
În America de Nord, cele mai mari rate de instalare de software nelicențiat s-au înregistrat în Puerto Rico — 41%, în timp ce în SUA erau de numai 17%, iar în Canada de 24%. În Europa de Vest, cele mai mari rate de instalare de software nelicențiat s-au înregistrat în Grecia — 63%, Islanda — 46%, Cipru și Italia, câte 45%.
În țările BRIC (Brazilia, Rusia, India și China), nivelul era de 64%, în China fiind de 70%, iar în Rusia de 64%. Per total în UE, nivelul era de 29%, în timp ce în Europa Centrală și de Est, cele mai mari rate de instalare de software nelicențiat s-au înregistrat în Moldova — 86%, Ucraina — 82%, Muntenegru — 76%, Albania — 73%, și Serbia 67%.
Studiul Global BSA cu privire la Software, realizat în parteneriat cu IDC, estimează volumul și valoarea software-ului nelicențiat instalat pe PC-uri în 2015, în peste 110 economii naționale și regionale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online