Productia interna de gaze va depasi consumul in luna iunie, iar importurile nu mai sunt necesare

Data publicarii: 25-05-2016 | Economie

Productia interna de gaze a Romaniei va fi mai mare decat consumul in luna iunie, prin urmare nu va fi nevoie de importuri de gaze, se arata intr-un document al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Estimările ANRE arată că, în luna iunie, consumul total de gaze al țării se va ridica la 6,2 milioane de MWh, în timp ce producția internă curentă va fi de 8,6 milioane de MWh.

Consumul total este împărțit în consumul populației și al termocentralelor (0,945 milioane de MWh), al clienților non-casnici (4,729 milioane de MWh) și consumul propriu tehnologic al instalațiilor din sistemul de gaze (0,529 milioane de MWh).

Cum exportul de gaze este în acest moment imposibil din punct de vedere tehnic, diferența dintre producție și consum va fi stocată în depozite. Programul de înmagazinare include depozitarea unei cantități de 1,386 milioane de MWh, iar 1,094 milioane de MWh, tot din producția internă, reprezintă disponibilul pentru consum sau injecție în depozite.

Documentul ANRE precizează că, în luna iunie, nu va fi realizat niciun import de gaze. Anii trecuți, importurile de gaze ajungeau chiar și la 25% din consum, însă, odată cu închiderea unor mari consumatori, precum combinatele de îngrășăminte chimice, consumul total a scăzut și nu a mai fost nevoie de suplimentarea resurselor.

Totodată, și prețul gazelor a cunoscut modificări substanțiale. Dacă anii trecuți, pe piețele internaționale, gazele erau de două ori mai scumpe decât cele produse în România, acum prețurile sunt la același nivel.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru populație, a anunțat președintele ANRE, Niculae Havrileț, în urmă cu două săptămâni.

"Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situație. Am considerat că este important ca inițiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să știe că la ora actuală evoluția pieței gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea prețurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare", a susținut oficialul ANRE.

El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creștere a prețurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă, acest lucru ar însemna ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

"Ministerul Energiei solicită o analiză și un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor prețuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă prețurile. Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil și, în cazul în care s-ar întoarce prețurile în sensul creșterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceștia. Așa cum vedem evoluția petrolului, de care depinde prețul gazelor, piața petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 — 2017, nu vedem o modificare a prețului", a continuat Havrileț.

Sursa: Agerpress