VIDEO Ministerul Finantelor Publice lanseaza, in iulie, titluri de stat pentru populatie, pe doi ani, cu valoarea nominala de 100 de lei

Data publicarii: 26-05-2016 | Economie

Ministerul Finantelor Publice lanseaza, in luna iulie, o noua emisiune de titluri de stat pentru populatie, cu scadenta la doi ani, in valoare totala de 100 de milioane de lei, la o valoare nominala de 100 de lei, a anuntat joi ministrul Finantelor, Anca Dragu.

"Discutăm astăzi despre o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație. Continuăm programul Fidelis, iar ediția din acest an se numește Centenar pentru că are scadența la doi ani, în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. (...) Valoarea emisiunii este de 100 de milioane de lei, iar un titlu va avea valoarea de 100 de lei. Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei pentru a face emisiunea mai atractivă", a explicat ministrul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, emisiunea are, în principal, un scop educativ. "Dorim ca oamenii să înțeleagă mai bine procesul de economisire, că pot economisi în mai multe feluri, la bancă, în alte instrumente, dar și în datoria publică a țării sale", a adăugat Anca Dragu.

Dobânda nu a fost anunțată, pentru că aceasta va fi stabilită în momentul lansării efective a programului, în luna iulie, pentru că se va baza pe dobânda pieței la acel moment. Ministrul Finanțelor a mai spus că pentru dobânda aferentă titlurilor de stat nu se plătește impozit pe venit.

În plus, deținătorii de titluri vor participa, la scadență, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectați 100 de participanți, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.

"Emisiunea va fi derulată printr-un consorțiu de bănci, care va fi anunțat până la finalul lunii mai. Populația nu va plăti comisioane pentru achiziționarea titlurilor de stat, dacă se cumpără prin băncile din consorțiul de emisiune. Dacă se cumpără prin alte bănci, va fi perceput un comision de tranzacție, similar unei tranzacții obișnuite", a adăugat Anca Dragu.

În afară de creșterea gradului de educație financiară, un alt scop, secundar, este acela de a diversifica sursele de împrumut ale MFP.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: