Danescu (ARB): Sistemul bancar din Romania ramane cel mai mare finantator al economiei si societatii romanesti
Data publicarii: 26-05-2016 | EconomieBancile din Romania isi indeplinesc rolul de intermediar financiar in proportie de 90%, in acest context sistemul bancar autohton fiind cel mai mare finantator al economiei si societatii romanesti, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"ARB concentrează toate băncile din România. Drumul parcurs de industria bancară din România este legat indisolubil de mersul economiei românești, în această perioadă, dar și al societății românești. Oricât de mari ar fi așteptările noastre pentru viitor, dar și dezamăgirile pentru trecut, sunt convins că este ușor de observat că România a avut progrese remarcabile, în acești 25 de ani, datorate și industriei bancare. Contribuția sistemului bancar este cu atât mai clară cu acesta este unul dintre puținele din Europa care nu a solicitat și nu a primit bani publici pentru sprijin. Asta denotă o formă de profesionalism. În aceste condiții, băncile din România, pe cont propriu, își îndeplinesc rolul de intermediar financiar al economiei românești, în proporție de 90%, și rămâne cel mai mare finanțator al economiei și societății românești", a spus Dănescu.
Oficialul ARB a precizat, totodată, că România are o cotă a creditării în Produsul Intern Brut de 32%, în timp ce rata de neperformanță a creditelor neperformante se situează la 13%, după a a atins, la un moment dat, un procentaj de 23%.
"În România, cota creditării în Produsul Intern Brut este de 32%, în timp ce media europeană este de 120%. Acest indicator ar reflecta nevoia de creditare mai multă, folosirea multiplicatorului de creditare pentru orice economie. Atunci, probabil, că ar trebui să întrebăm sistemul bancar românesc despre ce măsuri trebuie luate în acest sens. Până astăzi, industria bancară din România a atins cifra maximă, la un moment dat, de 53 miliarde de euro credit neguvernamental. Acest credit nu trebuie privit numai ca neperformanță, la un moment dat, dar și prin faptul că acest credit a sprijinit oamenii să-și cumpere o casă, să-și construiască o casă, să-și îmbunătățească mereu cultura personală sau profesională, apoi firmele, mediul de afaceri a fost sprijinit prin această creditare, s-au creat locuri de muncă. Pentru aceasta, băncile și-au asumat riscuri ale clienților săi — persoane fizice și juridice, care, la un moment dat, au atins prin neperformanță cifra de 23%. Astăzi vorbim de o cifră de 13%", a explicat președintele executiv al ARB.
Potrivit statisticii Băncii Naționale a României (BNR), la nivelul lunii martie 2016, în România existau 36 de bănci, din care 7 reprezintă sucursale străine. Activele sistemului bancar erau, la aceeași dată, de 82 de miliarde de euro, iar 90,3% însemnau active ale instituțiilor cu capital străin.
De asemenea, soldul creditului era în cuantum de 68,53 miliarde de euro, din care: 48,43 de miliarde de euro sold credit neguvernamental și 20,19 miliarde de euro sold credit guvernamental.
Tot la nivelul lunii martie 2016, rata creditelor neperformante (NPL) se situa la 13,52%, indicatorul de solvabilitate la 19,52% și raportul credite acordate/depozite atrase la 87,02%.
Asociația Română a Băncilor organizează, joi, conferința de presă susținută de către membrii Consiliului Director și președintele de onoare al ARB cu ocazia aniversării a a 25 de ani de activitate.
ARB s-a constituit la data de 31 mai 1991, la inițiativa a 14 bănci.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara
- Floreasca Park atrage un nou chiriaș: Leroy Merlin a contractat aproximativ 4.000 metri pătrați în clădire, una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere din acest an