Ursache (ASF): Peste 300 de brokeri falsi au fost scosi din piata si sunt cercetati; un semn de insanatosire

Data publicarii: 27-05-2016 | Economie

Peste 300 de brokeri falsi au fost scosi din piata si sunt cercetati, iar acesta este un semn de insanatosire a pietei autohtone de capital, a declarat vineri Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Alerta publică se referă la faptul că piața de capital invadată de așa-zișii falși brokeri a ajuns la momentul adevărului. Instituțiile statului și-au făcut datoria. Peste 300 de brokeri falși au fost scoși din piață și sunt cercetați. Este un semn de însănătoșire. Alături de noi toate instituțiile statului au lucrat astfel încât, și aici transmit semnalul de încredere, pentru cei care vor fi prezenți în aceste zile în Piața Universității, să aibă încredere în piața reglementată și autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acesta este piața sănătoasă. Acesta este piața în care trebuie investit. Acesta este în care se câștigă. Sunt semnale de însănătoșire a pieței noastre de capital", a spus Mircea Ursache la a doua ediție a "Banii Tăi Expo".

Acesta a afirmat că instituția a primit, timp de doi ani, semnale legate de operațiuni derulate de astfel de brokeri la finalul cărora investitorii pierdeau banii.

"De vreo doi ani tot primeam semnalări din partea mai multor persoane fizice legat de faptul că au fost contactați de brokeri care le ofereau în special în piața forex tranzacții pe operațiuni binare și la care partea suspectă era că banii nu erau puși în contul brokerului, nu exista o contraparte centrală care să gestioneze transferul, deci după cum știți o contraparte se constituie în cumpărător pentru vânzător și în vânzător pentru cumpărător, și că în finalul operațiunii banii erau pierduți. Investigațiile noastre au arătat că toți acești brokeri nu erau decât angajații unor SRL-uri și unor call-center-uri și că aceia care îi angajaseră foloseau platforme înmatriculate în alte state decât România. În aceste condiții, am demarat împreună cu instituțiile abilitate ale statului verificările acestora și iată că au fost depistați aproape 300 de astfel de brokeri falși care în aceste zile sunt audiați și urmează să suporte consecințele legale", a precizat Mircea Ursache.

Acesta a subliniat că toate firmele care lucrează cu pașaport în România sunt firme autorizate și că nu este nicio problemă dacă sunt autorizate într-un stat european. De asemenea, Ursache a declarat că în aceste cazuri menționate mai sus pierderea este a investitorilor și nu poate fi compensată.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: