Georgescu (BNR): Dezvoltarea este mai lenta decat cresterea economica din cauza calitatii slabe a cresterii

Data publicarii: 27-05-2016 | Economie

Dezvoltarea in Romania este mai lenta decat cresterea economica din cauza calitatii relativ slabe a cresterii, in ultimii 14 ani PIB-ul sporind de 14 ori, iar indicele dezvoltarii umane doar cu 12,2%, se arata intr-o prezentare a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

'Dezvoltarea în România este mai lentă decât creșterea economică din cauza calității relativ slabe a creșterii (probleme structurale în economia reală, principala forță de creare a PIB și deficiențelor în repartiția PIB), îngreunată de obturarea canalelor distribuirii primare și secundare, ca efect al indisciplinei financiare și ilegalităților din societate. În planul distribuirii există un raport disproporționat între salarii și profit în favoarea ultimului, în planul redistribuirii se manifestă insuficiența transferurilor financiare și asistenței sociale, iar în cadrul bugetului din cauza slabei colectări a impozitelor și taxelor', se arată în document.

Georgescu spune că în timp ce în ultimii 15 ani PIB-ul a sporit de 4 ori, iar PIB-ul pe locuitor a crescut de 2,3 ori, indicele dezvoltării umane a crescut cu numai 12,2%.

Indicele dezvoltării umane este un indice statistic compozit cu valori cuprinse între 0 și 1, determinat pe baza speranței de viață, nivelului de educație și venitului pe locuitor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: