Romania, pe locul 49 din 61 in clasamentul celor mai competitive economii din lume

Data publicarii: 31-05-2016 | Economie

Romania a coborat doua pozitii in clasamentul celor mai competitive economii din lume in 2016, clasandu-se pe locul 49 din 61 de tari, potrivit raportului anual al Institutului pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne (Elvetia).

În 2015, România s-a clasat pe locul 47 în același clasament întocmit de IMD.

Potrivit raportului, România se situează în fața unor țări precum Bulgaria (locul 50), Grecia (56) și Croația (58), dar este devansată de Cehia (27), Lituania (30), Estonia (31), Polonia (33), Letonia (37), Turcia (38), Slovacia (locul 40), Slovenia (43), Rusia (44), Ungaria (46) și Kazahstan (47).

Statele Unite au pierdut poziția de cea mai competitivă economie din lume deținută în ultimii trei ani, fiind depășite de Hong Kong și Elveția. Urmează în clasament Singapore, Suedia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia, Canada, Luxemburg și Germania.

Procentajul obținut de România a fost de 62,268% din competitivitatea SUA, considerată nivelul de referință, se arată în raport.

Statele Unite încă se laudă cu cea mai bună performanță economică din lume, dar există mulți alți factori de care ținem seama când evaluăm competitivitatea,relevă raportul menționat. Toate statele din fruntea clasamentului se concentrează pe reglementări prietenoase ale mediului de afaceri, infrastructură dezvoltată și instituții atotcuprinzătoare, a apreciat directorul World Competitiveness Center, Arturo Bris.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, începând cu 1989, și analizează competitivitatea economiilor pe baza a aproape 350 de criterii. În studiul din 2016 sunt cuprinse 61 de țări. Indicatorii sunt grupați în patru categorii, respectiv performanțe economice, eficiența guvernului, eficiența afacerilor și infrastructura.

Sursa: Agerpress