VIDEO Peste 40 de trenuri suplimentare puse in circulatie pentru turistii care vor sa ajunga pe litoral sau in Delta

Data publicarii: 09-06-2016 | Economie

Peste 40 de trenuri suplimentare vor fi puse, incepand de joi, la dispozitia calatorilor care doresc sa isi petreaca vacantele pe litoralul romanesc si in Delta Dunarii, timpii de mers fiind imbunatatiti, a declarat directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, la lansarea programului estival de transport Trenurile Soarelui 2016.

"În această perioadă, CFR Călători dorește să pună la dispoziția tuturor celor interesați de acest mijloc de transport și doresc să își facă vacanțele pe litoral, respectiv în Delta Dunării, peste 40 de trenuri suplimentare cu care vor fi conectate orașele importante din toată țara cu stațiunile de pe litoral și cu Tulcea. Timpii de mers sunt îmbunătățiți față de anul trecut și la anul cred că vom avea ofertă și mai bună, mai ales în privința distanței Constanța — Mangalia, unde timpii de mers vor fi reduși substanțial în urma efortului ce se va face din partea colegilor de la Infrastructură", a spus Szentes.

Programul Trenurile Soarelui 2016 va lua sfârșit pe 13 septembrie, a precizat directorul companiei naționale de transport feroviar de călători.

Potrivit acestuia, foarte multe dintre Trenurile Soarelui vor merge până la Mangalia, în special cele care vin de la distanțe mari, precum Satu Mare, Iași sau Timișoara.

"Majoritatea trenurilor care ajung în Constanța sunt prelungite până în Mangalia. Din motive tehnice, care țin și de capacitatea secțiilor și de capacitatea stației Mangalia și de prelucrare — pentru că acolo trebuie să asigurăm salubrizare la stații cap de secție — nu toate trenurile sunt trasate până la Mangalia, dar majoritatea care vin de la distanță mare din țară, ca de exemplu Satu Mare, Timișoara, Iași, sunt trasate până în Mangalia. Sunt foarte multe trenuri care ating și Mangalia și se vor opri inclusiv în stațiunile de pe litoral: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Costinești Tabără, Neptun haltă, astfel încât călătorii să nu fie nevoiți să facă transbordarea în Constanța", a explicat Szentes.

Trenurile Soarelui oferă posibilitatea de a călători la tarife reduse, prețurile biletelor fiind accesibile tuturor prin gama variată de reduceri acordate de CFR Călători. Prețul întreg pentru o călătorie București — Constanța, fără reduceri, este de 33,40 lei la tren Regio și de 60 lei la tren IR. Un bilet dus-întors are 10% reducere din tariful de transport și costă la clasa a 2-a 60,90 lei la tren Regio și 108,80 lei la tren IR. Însă, la cumpărarea cu o anticipație de peste 21 de zile reducerea este de 25% din tariful de transport și biletul la clasa a 2-a costă 46 de lei la tren IR și 26,05 lei la tren Regio.

Cu oferta Minigrup 2-5 reducerile acordate sunt de până la 25%, chiar până la 30% la cumpărarea online.

"Tarifele noastre sunt preferențiale pentru acest sezon. De exemplu, avem posibilitatea să oferim la un preț de călătorie normal pentru un adult varianta pentru 2 tineri până în 18 ani sau pentru 2 copii. De asemenea, există posibilitatea procurării biletelor online și acest lucru ne ajută foarte mult să dimensionăm în timp real compunerea trenurilor care vor deservi litoralul'', a subliniat șeful CFR Călători.

Și anul acesta compania a introdus în circulație trenurile speciale destinate tinerilor.

"Ca și anul trecut, am continuat cu trenurile adresate tinerilor, respectiv perechea 1921/1922 între Sibiu și Mangalia. Trenul de la Sibiu pleacă în jurul orei 18,40, ajunge la Constanța în jur de ora 6,47, după care la 8,17 minute este la Mangalia. Este cu preț de Regio pentru elevi și studenți. Este un tren care, anul trecut, a avut un grad de utilizare peste 100% și sperăm ca și în acest an să ne adresăm la peste un milion de călători", a precizat Iosif Szentes.

Pentru o călătorie elev/student la Trenul Tineretului, București — Constanța (tarifat ca tren Regio), biletul costă 18,65 lei.

"Anterior acestei perioade de lansare s-a făcut o campanie foarte intensă și, zic eu, benefică, pentru a realiza toate condițiile de confort de care au nevoie călătorii. Este vorba despre climă — au fost toate instalațiile verificate, încărcate — despre, iluminat, inclusiv sonorizarea a fost verificată și începe să funcționeze și pe aceste secții. Toaletele au trecut printr-un proces de salubrizare radicală. De fapt, toate vagoanele care sunt cu durată de parcurs de două ore din București cu viteză sporită au vagoane uniformizate, arată splendid, după părerea mea, și unele trenuri au deja wi-fi gratuit", a adăugat el.

La rândul său, directorul general al CRR Infrastructură, Marius Chiper, a atras atenția asupra nevoii de investiții la calea ferată.

"Pe toate rutele sunt programate lucrări de îmbunătățire a condițiilor de circulație. Ruta București — Constanța este rută reabilitată și confirmă un eveniment reușit de modernizare a căii ferate care poate asigura condiții de circulație a trenurilor cu 160 de km pe oră, ceea ce înseamnă că acest drum este parcurs în circa 2 ore și 15 minute. Acest lucru, practic, confirmă nevoia de investiții pe care noi o avem în infrastructură și în upgradarea căii ferate, pentru a continua programele și pentru a îmbunătăți condițiile pentru călători", a spus Marius Chiper.

Acesta a adăugat că circulația Trenurilor Soarelui va fi afectată într-o oarecare măsură de lucrările ce se desfășoară la infrastructura feroviară, în special pe sectorul Simeria — Sighișoara.

"Lucrările care se desfășoară la infrastructură în țară vor afecta circulația Trenurilor Soarelui. Simeria — Sighișoara este sectorul cel mai afectat de lucrări și acolo avem prelungiri de timpi de mers din cauza restricțiilor puse pentru protejarea echipelor și șantierelor de muncitori care lucrează în zonă. În rest, lucrările sunt destul de nesemnificative, în sensul afectării traficului, pentru că se efectuează în ferestre de circulație unde e liber și sperăm să nu afecteze chiar așa mult circulația trenurilor de lung parcurs", a precizat Chiper.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: