Dragu: Impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale este de 7,7 miliarde lei; nu putem aplica aceasta masura

Data publicarii: 14-06-2016 | Economie

Reducerea contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei si nu exista loc in 2017 pentru o astfel de masura, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

"Am făcut un calcul de impact. Ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei (aplicarea acestei măsuri — n. r.) Este o sumă foarte mare și, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală și nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare", a explicat Anca Dragu.

Potrivit prognozelor Ministerului Finanțelor Publice, anul viitor deficitul bugetar va fi sub 3%, în jur de 2,8% din PIB pe ESA, iar în 2016 este 2,95%. În aceste condiții, Anca Dragu susține că o decizie a Guvernului în abordarea acestei situații va fi luată după ce va apărea forma finală a legii privind reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a explicat că estimările Comisiei Europene arată un deficit ceva mai mare decât cel estimat pe plan intern, care provine dintr-o diferență a cadrului economic.

"Din estimarea noastră, pentru anul anul viitor deficitul bugetar va fi 2,8%, poate 2,85%, cu măsurile prevăzute în Codul Fiscal pentru 2017, dar fără măsura de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, care nu este inclusă în deficitul bugetar pentru 2017", a subliniat Anca Dragu.

În schimb, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, susține că era mai potrivită măsura de reducere de CAS decât a cotei TVA în 2017 cu încă un punct procentual, în condițiile în care consumul a crescut în primul trimestru cu circa 10% în termeni reali, iar salariile din economie au avansat cu 12%.

"Am văzut că Senatul a aprobat ieri (luni, 13 mai — n. r.) o nouă reducere a CAS cu cinci puncte procentuale. Este o măsură corectă, dar venită la un moment nepotrivit. În loc de reducerea atât de agresivă a TVA ar fi fost potrivită mult mai mult o reducere a CAS, dacă tot credeam că avem un spațiu fiscal de folosit. Din păcate, acum, reducerea de CAS, trebuie spus foarte ferm, cu un impact bugetar estimat de circa 7 miliarde lei, nu are loc în buget. Este evident pentru oricine, în condițiile în care avem deja proiecție de peste 3% la deficitul bugetar pe anul viitor, cu măsurile care sunt legiferate în acest moment", a subliniat Ionuț Dumitru.

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă privind reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale — 2 puncte la angajator și 3 la angajat.

Proiectul a fost adoptat cu 67 de voturi ''pentru'', 23 ''împotrivă'' și o abținere. Raportul Comisiei de buget a fost de respingere, dar nu a întrunit voturile necesare. Guvernul a avut un punct de vedere negativ în privința acestui proiect.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: