Turistii nerezidenti au cheltuit in medie 2.685 lei de persoana in Romania, in primul trimestru din 2016

Data publicarii: 16-06-2016 | Economie

Un numar de 414.000 de nerezidenti au fost cazati in structurile de cazare turistica colective din Romania in primul trimestru din acest an, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1,11 miliarde de lei, respectiv o medie de 2.685 lei de persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.

Cel mai mult au cheltuit în România turiștii care au venit cu afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 64% din total. De altfel, principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România în trimestrul I 2016 l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (63,3% din numărul total de turiști nerezidenți).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,5%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93,7%).

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (36,7% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (61,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 32,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Potrivit INS, structurile de cazare turistică colectivă sunt hotelurile care au avut peste 650 de turiști străini în trimestrul anterior, respectiv pensiunile cu peste 150 de turiști străini în trimestrul anterior.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 48,3% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 29% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (78,3% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 13,1%, urmate de autocare și autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,7%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: