Turistii nerezidenti au cheltuit in medie 2.685 lei de persoana in Romania, in primul trimestru din 2016
Data publicarii: 16-06-2016 | EconomieUn numar de 414.000 de nerezidenti au fost cazati in structurile de cazare turistica colective din Romania in primul trimestru din acest an, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1,11 miliarde de lei, respectiv o medie de 2.685 lei de persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.
Cel mai mult au cheltuit în România turiștii care au venit cu afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 64% din total. De altfel, principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România în trimestrul I 2016 l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (63,3% din numărul total de turiști nerezidenți).
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,5%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93,7%).
Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (36,7% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (61,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.
Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 32,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Potrivit INS, structurile de cazare turistică colectivă sunt hotelurile care au avut peste 650 de turiști străini în trimestrul anterior, respectiv pensiunile cu peste 150 de turiști străini în trimestrul anterior.
Din totalul nerezidenților sosiți în România, 48,3% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 29% și-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (78,3% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 13,1%, urmate de autocare și autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,7%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău