Soros spune ca dupa Brexit lira va cadea mai mult decat dupa speculatiile sale din 1992

Data publicarii: 21-06-2016 | Economie

George Soros, miliardarul recunoscut pentru speculatiile pe lira sterlina din 1992, a avertizat marti ca un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana ar provoca o devalorizare mai mare a lirei decat scaderea inregistrata in "miercurea neagra" din 1992 (Black Wednesday), informeaza Reuters.

În 1992, Soros a utilizat fondul Quantum Fund pentru a paria că lira sterlină este supraevaluată în raport cu marca germană. Speculațiile lui Soros au forțat Guvernul britanic John Major ca în data de 16 septembrie 1992, denumită popular "miercurea neagră" (Black Wednesday), să retragă lira sterlină din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM) pentru că nu a putut menține lira la nivelul convenit în limitele ERM.

Într-o scrisoare trimisă cotidianului The Guardian, Soros susține că în eventualitatea unui Brexit lira sterlină va scădea cu cel puțin 15% și posibil cu peste 20% până la un curs de 1,15 dolari pentru o liră de la nivelul actual de 1,46 dolari pentru o liră.

"Valoarea lirei va scădea abrupt. De asemenea ar avea un impact imediat și dramatic asupra piețelor financiare, investițiilor, prețurilor și locurilor de muncă. Mă aștept ca această devalorizare să fie mai mare și mai distrugătoare decât devalorizarea de 15% care a avut loc în luna septembrie 1992, când am fost norocos să fac un profit substanțial pentru investitorii fondului meu", se arată în scrisoarea trimisă de George Soros. De asemenea, acesta avertizează că speculatorii vor căuta să profite de Brexit. "În prezent, există forțe speculative pe piață care sunt mai mari și mai puternice. Și acestea sunt interesate de profite de orice greșeală a Guvernului și a a alegătorilor din Marea Britanie", adaugă Soros.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.

Un sondaj publicat în week-end a arătat că 54% la sută dintre votanți susțin tabăra celor care doresc rămânerea în UE în timp ce 42% sunt în favoarea unei ieșiri din UE, o inversare față de începutul săptâmânii trecute când sondajele plasau pe primul loc grupul celor care doreau părăsirea UE de către Marea Britanie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: