Puscas (ANAP): Noul sistem de achizitii publice, SICAP, va fi supus testarii in perioada 27 - 31 iulie 2016
Data publicarii: 21-06-2016 | EconomieNoul sistem de achizitii publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor publice), care va inlocui SEAP-ul, va fi supus testarii de catre Agentia pentru Agenda Digitala in perioada 27 - 31 iulie, a declarat marti presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas.
"Astăzi, cei care lansează documentații noi, folosesc în continuare sistemul SEAP, cu mici adaptări în așa fel încât acesta să aibă funcționalitățile necesare și să vă ajute în lansarea procedurilor, însă asumarea Agenției pentru Agenda Digitală este că, începând cu data de 31 iulie — 1 august, vom putea vedea, într-o fază de testare națională și testare la liber pentru toți utilizatorii, noul sistem de achiziții publice, celebrul SICAP. Deja o parte din proceduri sunt în interiorul ANAP spre testare, mai exact modul de validare a documentațiilor de atribuire și, undeva între 27 și 31 iulie, Agenția pentru Agenda Digitală va oferi publicului larg spre testare această aplicație. Cât va dura testarea și care vor fi etapele ulterioare, la ora actuală nu putem spune foarte clar, dar prin contract ei ar trebui să reușească această operaționalizare foarte rapid", a explicat Pușcaș în cadrul unei conferințe dedicată prezentării noii legislații în domeniul achizițiilor publice.
În acest context, președintele ANAP a explicat că o prioritate a noului pachet legislativ este reprezentată de transparentizarea procedurilor. "În normele de aplicare, cel puțin pentru pentru achizițiile clasice și cele sectoriale, sunt proceduri obligatorii a fi derulate în mediul online. Iată deci că, deși noi aveam un termen maximal 2018 în care să transpunem sistemul achizițiilor publice într-unul eminamente online, am ales, cel puțin pentru procedurile cu impact semnificativ asupra bugetului, să facem pasul mult mai repede", a mai spus Pușcaș.
Președintele ANAP a subliniat importanța noilor reglementări prin faptul că achizițiile publice anuale însumează 15 miliarde de euro și reprezintă peste 10% din PIB-ul României.
El a admis faptul că noua legislație, care transpune directivele europene în domeniul achizițiilor publice, a fost adoptată cu întârziere, însă, potrivit acestuia, întârzierea României este una dintre cele mai mici înregistrată la nivelul Uniunii Europene. "Mai mult de 20 de state europene nu au finalizat încă procedurile de transpunere", a adăugat Pușcaș.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza