Prin Axele 3.1 si 6.1 din POSDRU s-au facut proiecte intr-un timp scurt, aparand dificultati
Data publicarii: 22-06-2016 | EconomieAxele privind dezvoltarea start-up-urilor si a economiei sociale sunt cele pe care s-au realizat proiecte multe, dificile si intr-un timp record, motiv pentru care au aparut diferite dificultati, a declarat miercuri Rodica Lupu, presedintele Centrului de Resurse pentru Cetatenie Activa, in cadrul unei mese rotunde pe tema "Bune practici si dificultati in implementarea proiectelor cofinantate prin POSDRU in perioada 2014 - 2015".
"Axele 3.1 (România start-up — n.r.) și 6.1 (Dezvoltarea economiei sociale — n.r.) au fost axele pe care s-au făcut proiecte multe și dificile și într-un timp record. Timpul alocat pentru derularea acestor proiecte a fost destul de scurt, motiv pentru care au apărut diferite dificultăți. Pentru România start-up, adică 3.1, a existat o alocare totală de 100 milioane euro din care au fost contractați 70 milioane euro pe 44 de proiecte. Aproximativ jumătate din valoarea proiectelor s-a dus către beneficiarii finali prin acele granturi de maxim 25.000 euro. Peste 30 milioane de euro s-au dus în microîntreprinderi, start-up-uri înființate în special de tineri pe toate regiunile de dezvoltare ale României. Noi am considerat că a fost un program bun cu toate nenorocirile din implementare și cu toate dificultățile pe care și noi le-am trăit. Diferența de bani a mers într-o bună măsură către centrele de promovare, de sprijin, unele existente și altele care s-au înființat. Despre rezultate nu putem să spunem că sunt spectaculoase, sunt puține hub-uri care s-au înființat și au rezistat și probabil că și mai puține dintre ele vor rezista pe termen mediu și lung dar cel puțin o vreme ele au funcționat sub formă de spațiu de întâlnire și sprijin pentru tinerii antreprenori. Nu a fost rău mai ales că toată treaba asta s-a întâmplat în decursul a 10 luni", a spus Lupu.
Dezbaterea a urmărit identificarea dificultăților cu care s-au confruntat beneficiarii proiectelor finanțate prin POSDRU 2007 — 2013, 3.1. și 6.1, în mod specific pe componenta de implementare a schemelor de minimis pentru organizații non-profit și firme, în vederea transferului de bune practici și soluții către proiectele finanțate prin POCU. Rezultatele dezbaterii vor fi înaintate Ministerului Fondurilor Europene în vederea îmbunătățirii mecanismului de gestionare ale fondurilor.
Una dintre concluziile din cadrul întâlnirii a fost faptul că valoarea de 25.000 de euro pentru start-up-uri pe Axa 3.1 a programului pentru capital uman nu este suficientă, având în vedere taxele din România. Alte concluzii se referă la reluarea în calcul a microcreditării și reducerea fiscalizării pentru start-up-uri.
Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă este o asociație nonprofit a cărei misiune este de a promova cetățenia activă prin sprijinirea implicării, civismului și a responsabilității.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România