OCDE: Romania are cele mai proaste drumuri din UE, desi cheltuieste sume uriase
Data publicarii: 28-06-2016 | EconomieGuvernul Romaniei cheltuieste sume uriase pentru sectorul constructiilor, respectiv noua miliarde de euro pe an, si, cu toate acestea, Romania are cele mai proaste drumuri din Uniunea Europeana, a declarat, marti, Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Ea a fost prezentă la București la conferința de prezentare a rezultatelor proiectului "Analiza impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești", realizat de Consiliul Concurenței, Guvernul României și OCDE.
"Am selectat împreună trei domenii-cheie, pe criteriul importanței pentru economia românească: construcțiile, transportul de marfă și procesarea alimentelor. Aceste domenii înseamnă 12% din PIB-ul României și 10% din locurile de muncă din România. Am analizat peste 800 de acte normative din aceste sectoare. Echipa de proiect a făcut peste 150 de recomandări și, dacă acestea ar fi implementate, consumatorii români ar câștiga 434 de milioane de euro pe an. Mai departe, efectele vor avea un impact și mai mare în economie, prin creșterea productivității", a spus Kiviniemi.
Potrivit acesteia, mai multe studii ale OCDE au demonstrat că eliminarea barierelor concurențiale va duce la majorarea productivității, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în timp.
"În ultimii ani, Guvernul României a cheltuit circa 9 miliarde de euro pe an pentru sectorul construcțiilor. Însă se pare că se pot obține prețuri mai bune la licitații. Spre exemplu, conform unui studiu al Forumului Economic Mondial în 2014, calitatea drumurilor din România a fost mai mică decât a oricărei alte țări membre din Uniunea Europeană. Aceasta în ciuda cheltuielilor semnificative pe care le face Guvernul în acest sector", a completat ea.
Reprezentantul OCDE a subliniat faptul că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la această situație este numărul mic de participanți la licitații.
"În trecut, multe licitații au avut doar un singur ofertant. Din păcate, faptul că sunt mai puțini participanți la o licitație poate duce la prețuri mai mari. Echipa noastră de proiect a analizat cazurile din România din 2013 și 2014 și a realizat că, în medie, un ofertant în plus în cadrul unei licitații ar duce la o reducere de 4,4% a prețului final, adică a banilor cheltuiți în acest scop. Adică economii de aproape 420 de milioane de euro pe an", a arătat Kiviniemi.
Ea a mai spus că echipa OCDE a recomandat, printre măsurile prin care pot fi atrași mai mulți ofertanți la licitații, extinderea unor termene și eliminarea unor condiții speciale de participare.
Raportul final al OCDE privind "Analiza impactului reglementărilor în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești" cuprinde 152 de recomandări în cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.
Proiectul a demarat la începutul anului 2015, fiind o colaborare între Consiliul Concurenței, Guvernul României și OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială.
"Guvernul a inclus implementarea recomandărilor propuse de OCDE în Programul Național de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora să se resimtă cât mai repede la nivelul economiei românești. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie să fie modificate până la sfârșitul anului, pentru a crește concurența în toate cele trei sectoare", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul aceleiași conferințe.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei