Consiliul Concurentei: Modificarea legislatiei in trei domenii poate duce la economii de 434 milioane de euro anual
Data publicarii: 28-06-2016 | EconomieImplementarea recomandarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) dupa analiza a trei sectoare economice romanesti poate duce la beneficii pentru consumatori si pentru economia romaneasca de 434 milioane de euro pe an, adica 0,27% din PIB, a declarat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
El a fost prezent la conferința de prezentare a concluziilor analizei impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești, realizat de OCDE, Consiliul Concurenței și Guvernul României.
Raportul realizat de OCDE, în urma proiectului "Analiza impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești", cuprinde 152 de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare în cele trei sectoare care au făcut obiectul proiectului: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de mărfuri (terestru și naval) și construcțiile (în principal, materiale de construcții și proiectarea pe baze concurențiale a licitațiilor aferente lucrărilor de construcții civile).
"Guvernul a inclus implementarea recomandărilor propuse de OCDE în Programul Național de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora să se resimtă cât mai repede la nivelul economiei românești. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie să fie modificate până la sfârșitul anului, pentru a crește concurența în toate cele trei sectoare", a declarat Bogdan Chirițoiu.
Raportul OCDE prevede că, în domeniul achizițiilor publice, elaborarea de instrucțiuni va contribui la creșterea numărului de participanți la licitații, ceea ce va avea ca efect scăderea prețurilor de achiziție și la economii anuale în sectorul construcțiilor estimate la aproximativ 418 milioane/an. De asemenea, experții OCDE recomandă eliminarea prețului maxim la nisip și pietriș, ceea ce va conduce la creșterea concurenței între furnizori.
Asigurarea transparenței și crearea unui sistem de plăți pentru taxele locale pentru drumuri va reduce semnificativ povara administrativă pentru șoferii de camioane și va preveni probleme de corupție. De asemenea, modificarea cerințelor pentru obținerea copiei după licența pentru transport pentru companiile de transport rutier va reduce povara administrativă pentru companiile românești de transport rutier de marfă. Beneficiile estimate de pe urma implementări acestei recomandări a OCDE va aduce un venit de aproximativ 7,1 milioane euro pe an.
Introducerea "concurenței pe piață" în cazul serviciilor portuare, în special în ce privește remorcajul navelor în port și pilotarea navelor, precum și introducerea de proceduri pentru licitații pentru acestea vor duce la creșterea concurenței în acest domeniu. Prin implementarea acestor recomandări, OCDE estimează că se vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an.
În același timp, raportul OCDE recomandă ca toate taxele stabilite de autoritățile portuare să fie monitorizate și aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare și la o utilizare mai eficientă a portului Constanța și a altor porturi din România.
În ceea ce privește procesarea produselor agro-alimentare, experții OCDE recomandă eliminarea barierei create de necesitatea unui spațiu de minim 10 metri pătrați în magazine pentru vânzarea pâinii. Aceasta va permite proprietarilor de magazine mici să vândă pâine și să aibă noi oportunități de afaceri.
"Acest proiect reprezintă o continuare a angajamentelor asumate de România, în calitate de țară asociată la Comitetul de Concurență OCDE și sper ca acest exercițiu de succes să continue și în alte domenii ale economiei naționale, având în vedere că ne dorim să ajungem la un sistem legislativ orientat deopotrivă spre eficiența economică și promovarea interesului public general", a mai spus președintele Consiliului Concurenței.
Raportul final al OCDE privind "Analiza impactului reglementărilor în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești" cuprinde 152 de recomandări în cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.
Proiectul a demarat la începutul anului 2015, fiind o colaborare între Consiliul Concurenței, Guvernul României și OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online