Procedurile pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce in ce mai stufoase (secretar de stat)
Data publicarii: 30-06-2016 | EconomieProcedurile emise de Comisia Europeana pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce in ce mai stufoase de la un interval de finantare la altul, desi beneficiarii se asteapta la simplificarea lor, a declarat, joi, Ilie Dan Barna, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.
"Simplificarea pe noul interval de finanțare 2014-2020, pe care toată lumea și-o dorește, (...) este o himeră. Fiecare nou interval de finanțare a venit dinspre Comisie cu proceduri birocratice mult mai complexe și mai consistente", a spus secretarul de stat, prezent la conferința "Absorbția finanțărilor europene — șansă de modernizare pentru România", organizată de ziarul Bursa,
El a arătat că, în intervalul de finanțare actual, 2014-2020, procedurile sunt mult mai stufoase decât au fost în intervalul anterior, 2007-2013.
"În momentul de față, la Comisie se lucrează pe un mecanism de costuri simplificate. Am transmis reprezentanților Comisiei că așteptările în piață ale beneficiarilor de finanțări în ceea ce privește simplificarea sunt unele foarte mari. Privirea spre Comisie este ca spre un Sfânt Graal, care ar trebui să vină acum să explice ce înseamnă aceste costuri simplificate din punctul lor de vedere", a continuat Barna.
Oficialul a transmis beneficiarilor de fonduri europene să nu se aștepte ca autoritățile de la Bruxelles să simplifice lucrurile peste noapte.
"În spate, mecanismul a devenit și devine zi de zi atât de stufos, încât simplificarea, mie, personal, acum, mi se pare un slogan frumos. Vă spun asta cu franchețe, să nu vă așteptați la lucrurile să devină peste noapte foarte simple. Nu au cum să fie", a adăugat Barna.
El a arătat că, în ultimele șapte luni, în România au intrat 1,9 miliarde de euro din ceea ce înseamnă rambursări pe 2007-2013, iar, până la finalul anului, vor mai veni alte 450 de milioane de euro din programul de resurse umane.
"Din punctul de vedere al lansărilor, sunt lansate 12,2 miliarde de euro și, dacă luăm în calcul și dezvoltarea rurală, avem 15 miliarde de euro. Deci 45% din fondurile alocate României sunt în momentul de față deschise pentru a primi proiecte. O pondere mare din această sumă vine din Programul de Infrastructură Mare (POIM), ceea ce este un lucru bun, numai că acolo suferim la proiecte", a mai susținut secretarul de stat.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile