Brexit-ul scumpeste creditele in lei; ROBOR la trei luni s-a situat la 0,81% in ultima zi a trimestrului

Data publicarii: 30-06-2016 | Economie

Dobanzile la creditele in lei care au prevazuta in contract actualizarea trimestriala in functie de evolutia indicelui ROBOR vor creste, comparativ cu trimestrul trecut, datorita faptului ca indicatorul valabil in ultima zi a trimestrului, respectiv 30 iunie, s-a ridicat la 0,81%, comparativ cu 0,78% la finalul trimestrului trecut.

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), ROBOR la trei luni a urcat semnificativ vinerea trecută, după anunțul referitor la votul britanicilor în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 0,85% de la 0,76% în ziua anterioară. În zilele care au urma, indicatorul a revenit pe scădere, însă nu a reușit să recupereze în totalitate pierderea suferită.

Și indicii pe scadențe de șase luni și un an, folosiți ca referință în contractele de credit, însă în mai mică măsură, au urcat destul de brusc vinerea trecută față de ședința precedentă, la 1,07% de la 1,01% ROBOR la șase luni, și la 1,25% de la 1,18% ROBOR la 12 luni. Și aceștia au revenit pe scădere săptămâna aceasta, însă rămân peste valorile consemnate anterior.

Înainte de referendumul din Marea Britanie, piața monetară din România a fost caracterizată de stabilitate, indicii ROBOR stabilizându-se la valori situate în jur de 0,75% pentru ROBOR la trei luni, 1% la șase luni și 1,17% la un an.

Comparativ cu anul trecut, însă, scăderea de dobânzi este evidentă, indiferent de indicele care stă la baza actualizării dobânzii. În cazul contractelor cu actualizare la trei lini, dobânzile vor fi mai mici cu mai mult de jumătate de punct procentual, având în vedere că ROBOR la trei luni s-a redus de la 1,35% la jumătatea anului trecut, la 0,81% în prezent.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: