UNSAR: Companiile de asigurari continua sa piarda bani pe segmentul RCA; la 100 de lei incasati au cheltuit 102 lei

Data publicarii: 01-09-2016 | Economie

Companiile de asigurari din Romania continua sa piarda bani pe segmentul RCA, in conditiile in care, in prima jumatate a anului, pentru fiecare 100 de lei incasati acestea au cheltuit circa 102 lei, conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, remis, joi, AGERPRES.

"Prima jumătate a anului 2016 a reprezentat o nouă perioadă de pierderi financiare pentru companiile de asigurare care vând polițe RCA. În ciuda unei tendințe de consolidare a echilibrului financiar la nivelul pieței, rata combinată a daunei a depășit pragul de 100%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei", se menționează în comunicat.

Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară, rata combinată a daunei a fost de 101,6% în primul trimestru al anului 2016 și a înregistrat o deteriorare în cel de-al doilea trimestru, ajungând la 102,3%. Ceea ce înseamnă că asigurătorii nu pot acoperi integral, în acest moment, daunele și celelalte costuri doar din primele brute încasate, explică reprezentanții UNSAR.

Aceștia precizează că nivelul ratei combinate a daunei poate suferi modificări majore până la sfârșitul acestui an, ținând cont de faptul că, raportându-ne la cifre oficiale, daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent.

Astfel, în cel de-al doilea trimestru al anului 2016, dauna medie totală a atins cea mai mare valoare de până acum, depășind cu 18,4% valoarea din primul trimestru al anului 2015 și cu 15% valoarea din cel de-al doilea trimestru al anului 2016. Principala cauză o reprezintă majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale.

"Subliniem că ritmul de creștere al daunei medii în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 față de primul trimestru al aceluiași an a fost de două ori și jumătate mai mare decât ritmul de creștere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 15%", mai subliniază reprezentanții UNSAR.

Înființată în 1994, UNSAR — Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 23 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni — Insurance Europe.

Sursa: Agerpress