Fermierii trebuie sa aiba alternative dupa fuziunea dintre Bayer si Monsanto (Margrethe Vestager)

Data publicarii: 15-09-2016 | Economie

Fermierii trebuie sa continue sa aiba posibilitatea de a alege atunci cand achizitioneaza seminte si pesticide, dupa fuziunea dintre Bayer si Monsanto, a afirmat joi comisarul european pentru competitie, Margrethe Vestager, transmite Reuters.

Piața agriculturii este deja foarte concentrată, un număr mic de companii globale domină această industrie, a adăugat Vestager.

Grupul german Bayer a anunțat miercuri că producătorul american de semințe Monsanto a acceptat oferta sa de preluare, de 128 de dolari per titlu, reprezentând o valoare totală a tranzacției de 66 miliarde de dolari, cea mai mare operațiune de fuziuni și achiziții din acest an.

Tranzacția va crea cel mai mare furnizor mondial de semințe modificate genetic și erbicide.

Acordul dintre Bayer și Monsanto este cel mai recent dintr-o serie de tranzacții majore în sectorul agrochimiei. Grupul elvețian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina pentru 43 de miliarde de dolari, în timp ce companiile americane Dow Chemical și DuPont au acceptat să-și unească activitățile din sectorul de agrochimie pentru a da naștere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Pe piața mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piață de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu 19% din piață. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%, urmată de DuPont.

Bayer și Monsanto au o prezență importantă în România.

Sursa: Agerpress