Bancile britanice vor pierde accesul la piata UE daca Marea Britanie nu va face parte din EEA
Data publicarii: 19-09-2016 | EconomieBancile cu sediul in Marea Britanie vor pierde accesul la piata Uniunii Europene dupa Brexit, exceptand situatia in care Marea Britanie va ramane membra a Spatiului Economic European (EEA), a avertizat luni presedintele Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, transmite Reuters.
În avanpremiera discuțiilor cu privire la Brexit, Jens Weidmann a spus că Marea Britanie va trebui să facă parte din Spațiul Economic European (EEA) pentru a-și păstra așa numitul "drept de pașaport" care permite băncilor britanice să-și ofere serviciile în statele membre UE.
Spațiul Economic European (EEA) este un acord de asociere care pe lângă cele 28 de state statele membre UE include și trei state non-membre UE (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) dar care au acces la piața unică europeană în schimbul respectării regulilor UE și acceptării principiul liberei circulații a cetățenilor UE.
"Drepturile de pașaport sunt legate de piața unică și vor înceta în mod automat să mai fie valabile dacă Marea Britanie nu va mai fi parte cel puțin a Spațiului Economic European", a declarat Weidmann, care este și membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
Cu toate acestea, aderarea la Spațiul Economic European și acceptarea principiului liberei circulații a cetățenilor UE vor fi dificil de acceptat din punct de vedere politic pentru Marea Britanie. Guvernul de la Londra a promis că va demara negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE după rezultatele unui referendum din luna iunie care a fost determinat, în parte, și de dorința de a limita imigrația.
Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.
Premierul britanic, Theresa May a anunțat că nu va cere declanșarea articolului 50 din Tratatul de aderare la UE, care va marca începutul discuțiilor cu Bruxellesul pentru ieșirea din UE, până la finalul acestui an. De la debutul negocierilor va mai dura doi ani până când Marea Britanie va ieși efectiv din UE. Theresa May este presată de o parte din membrii cabinetului său pentru o retragere completă din piața unică și pentru oprirea completă a liberei circulații a cetățenilor UE, lucruri care sunt incompatibile cu calitatea de țară membră a Spațiului Economic European. În schimb, alți oficiali, în frunte cu ministrul de Finanțe, Philip Hammond, precum și băncile britanice vor să își păstreze accesul la piața unică europeană, într-o formă sau alta.
Președintele Bundesbank a declarat că se așteaptă ca unele firme cu sediul în Londra să își mute sediul după Brexit dar cu toate acestea a precizat că nu va fi vorba de un exod în masă. "Fiind un centru financiar important și orașul care găzduiește sediile unor importante instituții de reglementare și supervizare, Frankfurt este o destinație atractivă și noii veniți sunt bineveniți. Dar nu mă aștept la un exod în masă de la Londra la Frankfurt", a declarat Jens Weidmann.
Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale, băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori și debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate în evidență care este miza pentru industria financiară britanică dacă băncile sale își vor pierde accesul la piața UE.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania