UNSAR: Efectele pe termen mediu si lung ale OUG care reglementeaza RCA, greu de controlat si reparat
Data publicarii: 19-09-2016 | EconomieActuala reglementare a pietei RCA de catre Guvern se concentreaza pe efecte si nu rezolva cauza principala, cresterea fulminanta a daunalitatii, iar pe termen mediu si lung efectele negative vor fi din ce in ce mai greu de controlat si reparat, potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
"Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România atrage atenția că, în ciuda intenției declarate de a consolida și reglementa piața RCA, forma în care a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule nu rezolvă situația pieței, ci limitează, temporar, o parte dintre efecte. Mai mult, având în vedere unele dintre prevederile actului normativ, pe termen mediu și lung efectele negative vor fi din ce în ce mai greu de controlat și reparat", se spune în comunicat.
UNSAR precizează că se referă în principal la prevederile OUG referitoare la plafonarea prețurilor primelor și la elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință, așa cum au fost comunicate de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
"Cel mai probabil, după încheierea perioadei de șase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situație care va crea din nou percepția unor noi creșteri necontrolate și a unei piețe dezechilibrate", se arată în comunicat.
Conform UNSAR, presiunea noilor reglementări pusă în acest răstimp asupra industriei de asigurări va avea efecte greu de estimat, ținând cont că se adaugă rigorilor legislației europene impuse de anul acesta prin Directiva Solvabilitate II. Uniunea menționează câteva dintre noile cerințe care vor duce la creșterea costurilor operaționale: obligația de a emite și gestiona contracte RCA pe perioade multiplu de o lună, compensarea directă și alte mecanisme noi care presupun dezvoltări ale sistemelor informatice. De asemenea, va crește dauna medie, ca urmare a extinderii tipurilor de cheltuieli ce se despăgubesc pe asigurarea RCA. Mai mult, orice intervenție în plafonarea tarifării, fără a lua în considerare reperele reale ale pieței asigurărilor din Romania, va impacta în mod decisiv consumatorii, pentru că va conduce la o nivelare a pieței, respectiv majorarea prețurilor pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat.
UNSAR susține nevoia promovării unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la creșterea prețului polițelor RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă: măsuri de creștere a siguranței în trafic, pentru a diminua daunalitatea; introducerea monitorizării de tip gps (telematics), pentru individualizarea comportamentului șoferilor în trafic; introducerea sistemului tabelar pentru daunele morale din vătămări corporale, așa cum a fost elaborat de Institutul Național de Medicină Legală, atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.
UNSAR face apel la Guvern, ASF și Consiliul Concurenței, dar și la Parlament și instituția Președintelui să analizeze cu atenție impactul măsurilor pe care le vor lua în piața asigurărilor deja încercată de două falimente.
"Ne exprimăm din nou disponibilitatea totală la dialog și soluții viabile și sustenabile, pentru o piață solidă și stabilă a asigurărilor", se mai spune în comunicat.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, în 15 septembrie, că ia în calcul stabilirea unui tarif țintă pentru polițele RCA de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Decizia vine în urma protestelor transportatorilor rutieri.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online