Isarescu: Cresterea productivitatii muncii produce o crestere cu adevarat sustenabila a standardului de viata

Data publicarii: 20-09-2016 | Economie

Romania poate atinge un ritm de crestere economica mai rapid, insa, pentru a fi sustenabila pe termen lung, cresterea nu trebuie obtinuta prin stimulente fiscale sau monetare suplimentare, ci prin reforme structurale si, implicit, prin cresterea productivitatii muncii, singurul mod care poate duce la imbunatatirea standardului de viata, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Ne aflăm într-una din cele mai favorabile poziții macroeconomice din parcursul post-comunist. Nu trebuie, însă, să ne culcăm pe o ureche și să neglijăm ce avem de făcut. Ar trebui să ne preocupe consolidarea și nu slăbirea a ceea ce am obținut. (...) Contează cât de repede crești, dar nu e lipsit de importanță nici cum crești", a declarat, marți, Isărescu, într-o conferință pe teme economice.

Potrivit acestuia, politicile îndrăznețe pot oferi beneficii pe termen scurt, dar pot provoca dezechilibre pe termen lung.

"Un ritm mai înalt de creștere economică poate fi atins, dar, pentru a fi sustenabil, acesta trebuie obținut prin acțiuni asupra factorilor care țin de potențialul economic, iar potențialul este afectat de trenarea investițiilor publice și a reformelor structurale și ar trebui să se acționeze cu prioritate în aceste două domenii", a adăugat guvernatorul BNR.

Acesta a revenit și asupra problemei fondurilor europene, a căror absorbție o consideră "departe de a fi satisfăcătoare".

"Tocmai astfel de blocaje sunt de natură a limita substanțial potențialul de creștere economică. Iar a relaxa suplimentar politica fiscală sau pe cea monetară în locul reformelor structurale nu este o alegere bună pe termen mediu și lung", a avertizat oficialul BNR.

Dintre reformele structurale necesare, guvernatorul Băncii Centrale a menționat creșterea concurenței în sectoare cheie ale economiei, precum energie și transporturi, atrăgând totodată atenția asupra problemelor legate de forța de muncă eligibilă, inclusiv în sectorul educației, dar și asupra necesității dezvoltării unei infrastructuri de transport de calitate. Potrivit lui Isărescu, aceste reforme sunt importante pentru asigurarea durabilității creșterii economice și este de asemenea important ca ele să se întindă dincolo de un singur ciclu electoral.

Mugur Isărescu a arătat că inclusiv pe baza experienței altor țări mai avansate decât România în recuperarea decalajelor față de economiile dezvoltate s-a ajuns la concluzia că există o constantă a procesului de convergență — și anume creșterea productivității muncii.

"Demersurile pe această linie sunt esențiale pentru progresul convergenței economice întrucât permit atât o creștere mai rapidă, pe care o dorim cu toții, cât și majorări de salarii, pe care le dorim și mai mult decât creșterea economică. Se produce, astfel, o creștere cu adevărat sustenabilă a standardului de viață", a punctat el.

Isărescu a adăugat că, deși la prima vedere progresele în ceea ce privește productivitatea muncii depind doar de companii, nu este așa, ci reclamă un efort conjugat al mediului de afaceri și al autorităților în sensul susținerii investițiilor productive.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: