Exporturile de ceasuri elvetiene au scazut timp de 14 luni

Data publicarii: 20-09-2016 | Economie

Exporturile de ceasuri elvetiene au scazut si in luna august, pentru a 14-a luna consecutiv, ca urmare a scaderii cererii la nivel mondial, informeaza Bloomberg.

Federația Industriei de Orologerie din Elveția (FHS) a informat marți că luna trecută valoarea livrărilor de ceasuri (un sinonim pentru exporturi — n.r.) a scăzut cu 8,8% în ritm anual, până la 1,4 miliarde de franci (1,4 miliarde de dolari).

În ultimele luni, tendința de scădere a cererii de pe piața din Asia s-a extins și în Europa și SUA, astfel că grupul Cie. Financiere Richemont, producătorul ceasurilor Cartier și IWC Schaffhausen, a fost obligat să facă restructurări de personal, să răscumpere stocurile nevândute de retaileri și să se reorienteze spre ceasurile mai ieftine. Richemont a avertizat deja că profitul său semestrial va fi cu aproximativ 45% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, după ce rivalul Swatch Group a raportat un declin de 54% a profitului în primele șase luni.

Federația Industriei de Orologerie din Elveția a precizat că în luna august exporturile spre Hong Kong au scăzut cu 29%, în timp ce livrările spre Germania au scăzut cu 15%. De asemenea, exporturile spre SUA și Japonia au scăzut cu 12% și respectiv 27%. O veste bună a fost creșterea cu 24% a livrărilor spre Marea Britanie, unde în urma Brexitului lira sterlină s-a depreciat în raport cu francul elvețian astfel că ceasurile elvețiene au devenit mai ieftine.

Sursa: Agerpress