ENGIE: Decizia de intrare in insolventa a ELCEN va avea consecinte negative asupra situatiei financiare a Distrigaz Sud Retele
Data publicarii: 26-09-2016 | EconomieDatoriile totale ale Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) fata de Distrigaz Sud Retele, societate detinuta de ENGIE Romania, se ridica la 155 milioane de lei, iar decizia de intrare in insolventa va avea consecinte negative asupra situatiei financiare a distribuitorului de gaze, se arata intr-un comunicat al ENGIE Romania transmis, luni, AGERPRES.
'ENGIE România, grup energetic care deține Distrigaz Sud Rețele, prestator al serviciului de distribuție a gazelor naturale către Electrocentrale București SA (ELCEN), a luat act, cu surprindere și profundă preocupare, de decizia Consiliului de Administrație al ELCEN de a iniția procedura de insolvență a companiei. Această decizie, luată fără consultarea tuturor părților implicate, va avea consecințe negative asupra situației financiare a Distrigaz Sud Rețele, periclitând realizarea investițiilor necesare exploatării în condiții de siguranță a rețelei de distribuție a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului București, cât și al întregii zone operate de companie', se precizează în comunicat.
Potrivit documentului, valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de ELCEN față de Distrigaz Sud Rețele se cifrează în prezent la 155 milioane de lei și vor crește semnificativ pe durata sezonului rece.
Compania ENGIE susține că pe întreaga durată a relației contractuale, Distrigaz Sud Rețele și-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog și pentru identificarea unor soluții viabile, cum ar fi reeșalonarea datoriilor ELCEN coroborată cu finanțarea acestora de către acționarul său majoritar.
'În plus, în ciuda acumulării unor creanțe importante, Distrigaz Sud Rețele a adoptat în permanență o atitudine constructivă și responsabilă, găsind soluții care să nu aibă nicio consecință negativă asupra alimentării cu apă caldă și căldură a clienților RADET', se mai arată în comunicat.
Totodată, compania consideră că singura soluție durabilă menită să evite falimentul ELCEN și RADET și să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa caldă și căldură a locuitorilor din București constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât și de Primăria Municipiului București.
Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice.
RADET și ELCEN au decis săptămâna trecută să ceară intrarea în insolvență pe fondul situației financiare dintre cele două societăți.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă seara, că intrarea în insolvență a RADET este soluția legală și corectă de salvare a acestei entități economice, ca și în cazul ELCEN, și a dat asigurări, din nou, bucureștenilor, că nu vor fi afectați în ceea ce privește furnizarea de apă caldă și căldură.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online