Piata constructiilor se indreapta spre criza, daca bancile continua sa limiteze accesul la credite (studiu)
Data publicarii: 10-10-2016 | EconomiePiata constructiilor din Romania se indreapta cu pasi repezi catre o criza similara cu cea din 2011-2013, daca bancile vor continua sa limiteze accesul romanilor la credite, avertizeaza analistii de la KeysFin, intr-un studiu privind situatia de pe piata de profil din Romania.
"Efectele vor fi resimțite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcțiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe. 3.146 de societăți care activează în domeniul construcțiilor au fost declarate inactive în primele șase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decât în perioada similară a anului precedent", arată datele KeyFin remise, luni, AGERPRES.
Numărul companiilor care activează în domeniu a scăzut cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 în 2015 la 31.334 la finalul lunii iunie 2016. Spre comparație, în 2010 erau înregistrate 33.857 de firme de construcții.
"Datele sunt relevante privind situația din sectorul construcțiilor, mai ales în domeniul rezidențial, unde mare parte dintre șantiere au intrat în conservare, pe fondul blocajului finanțării. Legea dării în plată și dificultățile înregistrate de Programul Prima Casă au făcut ca băncile să își revizuiască politicile de acordare a creditelor, iar rezultatele s-au văzut în nivelul tot mai scăzut de contractare a locuințelor noi", spun analiștii de la KeysFin.
Potrivit datelor KeysFin, și numărul autorizațiilor de construcții a scăzut semnificativ față de anii trecuți. Dacă în 2014, la nivelul lunii iulie erau înregistrate 26.038 autorizații, iar în 2015 erau raportate 26.393, în acest an, numărul acestora scăzut cu 728, la 25.665 de autorizații.
"În aceste condiții, firmele de construcții au fost nevoite să reducă activitatea, inclusiv personalul. Astfel s-a ajuns ca numărul mediu al angajaților să coboare în acest an la 156.257 salariați, față de 163.306 în 2015 și 170.653 cât erau în 2010. Față de anul 2011, forța de muncă din acest domeniu a scăzut cu 34.291 de angajați. Relevant este și faptul că, în cel mai bun an din ultimii șase, respectiv 2015, deși afacerile companiilor de construcții au atins cel mai bun nivel, de 34,8 miliarde de lei (față de 31,1 miliarde în 2010), rezultatul net a scăzut semnificativ, de la 3,49 miliarde lei (2010) la 216,5 milioane lei (2015)", informează KeysFin.
Potrivit studiului, Strabag, Bog'Art și Astaldi se află pe primele trei poziții în top 10 firme de construcții din România.
"Strabag este, de departe, principalul actor din piață, cu afaceri duble față de principalii săi concurenți, de puțin peste 1 miliard de lei în 2015. Bog'Art, Astaldi si Erbașu urmează, în clasament, cu cifre de afaceri în jurul a 400 de milioane de lei, topul fiind completat de o altă firmă a Strabag, AG Austria Sucursala București, Con A SRL, Coral SRL și Iasicon SA. Cea mai profitabilă firmă din 2015 a fost Coral SRL, cu 45,2 milioane de lei profit net la afaceri de 239,3 milioane de lei, urmată de Construcții Erbașu SA (27,4 milioane lei)", menționează sursa citată. Afacerile primilor 10 jucători din piața construcțiilor au fost, anul trecut, de 3,8 miliarde de lei.
"Datele financiare arată că sectorul construcțiilor din România este unul plin de provocări. Investițiile fluctuante ale statului, dublate de incertitudinea din piața creditelor imobiliare din ultima perioadă determină un mediu de business instabil, în care certitudinea este un cuvânt necunoscut, iar programarea multianuală este încă la stadiul aspirațional. Avem, din păcate, o creștere economică bazată în primul rând pe consum și prea puțin pe dezvoltare de produse, proiecte, acțiuni pe termen mediu și lung. În absența unor investiții cu plus valoare, cu dezvoltare pe orizontală, afaceri care să angreneze business-uri conexe, această creștere economică riscă să se topească precum un bulgăre de zăpadă. Construcțiile rămân, astfel, cel mai semnificativ indicator privind evoluția pe baze sănătoase a României, iar acesta se află, încă, într-o zonă fluctuantă, fără perspective reale pozitive", au mai spus analiștii de la KeysFin.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial