Barilul de petrol Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel din octombrie 2015
Data publicarii: 10-10-2016 | EconomieCotatia futures la barilul de titei Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a urcat luni la 53,22 de dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2015, dupa ce Rusia a anuntat ca este pregatita sa se alature acordului privind reducerea productiei de titei, in ideea de a sustine pretul la petrol, transmite Reuters.
În septembrie, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-și reducă producția de petrol cu 700.000 de barili pe zi (BPD), până la 32,5 — 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producția sa actuală se situează la 33,24 milioane bpd.
Luni, la bursa ICE Futures cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 1,29 dolari, ajungând la 53,22 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie a urcat la 51,10 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că o limitare sau chiar o reducere a producției de țiței ar fi probabil singura decizie corectă pentru menținerea stabilității în sectorul energetic.
"Rusia este pregătită să se alăture măsurilor comune privind limitarea producției și cere și altor exportatori să se alăture", a afirmat Putin, la Istanbul.
Și ministrul algerian al Energiei, Nouredine Bouterfa, a declarat vineri că OPEC ar putea decide la reuniunea de la Viena reducerea producției de țiței cu încă 1% față de nivelul stabilit luna trecută la reuniunea OPEC din Algeria, dacă producătorii apreciază că este necesar.
"Până la sfârșitul lunii noiembrie, vom evalua situația de pe piață și, dacă reducerea de 700.000 de barili pe zi nu este suficientă, vom merge și mai departe. În condițiile în care OPEC este unită și vorbește cu o singură voce, totul este mai ușor și, dacă va trebui să reducem cu încă 1%, vom reduce cu 1%", a declarat Nouredine Bouterfa.
"Investitorii și traderii sunt sceptici, și pe bună dreptate. Traderii se întreabă de ce nu există deloc detalii privind acordul, inclusiv problema dificilă a statelor care vor reduce producția", a declarat recent analistul Michael McCarthy, de la CMC Markets.
"O înghețare a producției la un nivel care să permită tuturor să producă la sau aproape de capacitatea maximă va avea un efect limitat în reducerea supraproducției de pe piață", a explicat analistul Peter Lee, de la BMI Research.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice