Ghetea (CEC): Am ajuns de la o plata in 9 zile la plata a doua zi; acum vorbim despre platile instant
Data publicarii: 20-10-2016 | EconomieViteza de decontare a platilor in sistemul bancar a crescut de la noua zile, in urma cu 10 ani, la doar o zi in prezent si se vorbeste tot mai mult despre platile instant, care prezinta avantaje pentru clienti, dar si costuri pentru banci, sustine presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.
"Acum 10 ani, o plată de la Baia Mare la Constanța se putea face în nouă zile. Iată că evoluția a fost extraordinară și, în viitor, schimbările vor fi și mai rapide. (...) Dacă am ajuns de la o plată în nouă zile la plata în aceeași zi, în regim de urgență, sau a doua zi, în regim normal, acum vorbim de plățile instant, care vor crea avantaje extraordinare pentru clienți, vor bate chiar și avantajul plăților în numerar, însă la nivelul băncilor sunt încă nișe probleme de rezolvat", a explicat, joi, Ghețea, într-o conferință pe teme legate de viitorul sistemului bancar.
Potrivit lui Ghețea, pentru a fi posibile plățile instant în sistemul bancar românesc, trebuie implementat un sistem de gestionare în timp real a lichidității. Reprezentantul CEC a explicat că, în acest moment, băncile au la dispoziție o noapte pentru a gestiona lichiditatea, astfel încât să facă o predicție cu privire la plățile pe care va trebui să le efectueze în ziua următoare, dar în cazul plăților instant nu vor mai avea acest răgaz, astfel încât vor fi obligate să își facă rezerve mai mari de lichiditate pentru a face față unor plăți imediate.
Însă asta înseamnă că banii respectivi nu vor mai putea fi valorificați, iar băncile "vor încerca să acopere aceste cheltuieli cu alte venituri pe seama clienților", a explicat el.
În ceea ce privește evoluția plăților în numerar, comparativ cu cele fără numerar, șeful CEC Bank susține că acestea vor coexista cel mult un deceniu, un deceniu și jumătate.
"Am fost surprins acum vreo doi ani când, participând la o conferință, am aflat că în Europa 80% din plăți, ca număr, se fac în numerar. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, dar nu prea mult, și cred că și mentalitățile sunt în continuare destul de apropiate de idee că, pe lângă card, trebuie să ai și cash în buzunar. Deci, plățile în numerar vor mai coexista cu cele fără numerar poate un deceniu, un deceniu și jumătate, dar nu mai mult", a subliniat bancherul.
Acesta s-a referit și la rapiditatea cu care a evoluat tehnologia în ceea ce privește canalele alternative de comunicare dintre bănci și clienți, de la home-banking (o linie telefonică închiriată între bancă și client) către internet banking și mobile banking în doar câțiva ani.
În acest context, Radu Ghețea a mai spus că, în viitor, cu siguranță PIN-ul va dispărea și "vom scoate bani de la bancomat pe baza unor date biologice, gen iris sau simpla atingere a unor dispozitive".
Referitor la banca viitorului, președintele CEC este de părere că, în cazul persoanelor fizice, aceasta va presupune un contact direct în scădere, aproape până la dispariție, iar pentru persoane juridice se va merge tot mai mult pe produse personalizate.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online