Stocurile de grau ale Rusiei au atins un nivel record

Data publicarii: 21-10-2016 | Economie

Rusia a ajuns sa stocheze o cantitate record de grau pentru ca nu poate sa exporte suficient de rapid recolta buna din acest sezon, transmite Bloomberg.

Firma de consultanță SovEcon estimează că la 1 octombrie 2016 stocurile de grâu ale Rusiei erau cu 22% mai mari în ritm anual, până la 33,8 milioane de tone, cel mai ridicat nivel înregistrat de Rusia după căderea URSS. În timp ce fermierii ruși au majorat producția de grâu cu aproximativ o cincime în acest an, exporturile Rusiei nu s-au modificat. Unul dintre motive este că aprecierea rublei a făcut grâul rusesc mai scump pentru cumpărătorii externi. În plus, Egiptul, un cumpărător major de grâu, a oprit pentru o perioadă importurile la începutul acestui an pe fondul unei dispute cu traderii.

"Exporturile au fost limitate până acum", a declarat directorul SovEcon, Andrey Sizov Jr. Potrivit acestuia în mod normal Rusia se grăbește să exporte grâu în prima jumătate a sezonului deoarece capacitățile de stocare se umplu iar fermierii vor să strângă bani pentru a face noi semnături și a-și rambursa creditele.

În acest sezon, însă, fermierii ruși au fost nevoiți să se mulțumească cu stocarea grâului într-un moment în care prețurile pe piața locală sunt cu 12% mai mici decât în urmă cu una an. Recoltele solide ale marilor producători de grâu din întreaga lume au dus prețul de referință la Bursa de la Chicago la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Potrivit datelor oficiale, în perioada iulie-septembrie 2016 exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, până la 9,05 milioane de tone. În aceste condiții, SovEcon și-a revizuit în scădere cu 1% estimările privind exporturile totale de grâu ale Rusiei în acest sezon până la 30 milioane tone.

Rusia va exporta mai agresiv grâu în a doua jumătate a acestui sezon, pe măsură ce stocurile vor afecta prețurile de pe piața internă, este de părere Andrey Sizov. În plus, din cauza recoltei slabe din Franța, Rusia a reușit să exporte în acest sezon grâu pe piețe unde nu a exportat anul trecut precum Algeria, Coreea de Sud și Thailanda.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: