ARAMT: Numarul romanilor care lucreaza in regim temporar s-a dublat in ultimii 5 ani

Data publicarii: 24-10-2016 | Economie

Numarul romanilor care lucreaza in regim temporar s-a dublat in ultimii 5 ani, ajungand la peste 67.000 de persoane angajate in regim de munca temporara in 2015, fata de 30.000 de persoane in 2010, arata un studiu recent al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).

Potrivit comunicatului asociației, membrii ARAMT derulează circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri de 270 de milioane de euro, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creștere cu peste 50% față de anul 2010, momentul înființării asociației.

"Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajați temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluție economică și de carieră, care răspunde nevoii ocupaționale, atât a angajatorilor cât și a forței de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creștere susținută a pieței de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a declarat Cristina Săvuică, președinte ARAMT.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producție (58%) și servicii (27%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupă 3 procente din piața de muncă temporară, construcțiile — 1%, iar alte domenii — 11 %. Durata medie a misiunilor a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiția angajaților temporari în funcție de vârstă s-a menținut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a înregistrat, de asemenea, și o creștere de peste 4% a ponderii angajaților de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.

Studiul arată că ultimii ani au inversat tendința angajamentelor în funcție de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajații temporari (față de 51% în 2010). O schimbare calitativă s-a produs în ceea ce privește nivelul de studii: dacă în 2010 majoritatea celor angajați temporar în România (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, în prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajați fiind absolvenți de facultate, lor adăugându-li-se alte 12 procente reprezentând studenți. Doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați), 35% fiind absolvenți de liceu sau școli profesionale.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajații temporari provin din rândul șomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenți, iar 14% au mai fost angajați temporar.

"În total, în cursul anului trecut la nivelul Asociației au fost investiți peste 170.000 euro pentru programe de training al angajaților temporar, o creștere de cinci ori mai mare față de cei aproximativ 32.000 euro investiți în 2010. Este însă nevoie în continuare de un parteneriat public-privat eficient, de politici economice coerente de încurajare a mobilității forței de muncă; de facilități fiscale pentru relocare, training și investiții ale angajatorului în pregătirea profesională a angajatului; de programe de reconversie profesională conforme cu nevoile pieței, precum și de o restructurare a sistemul de clasificare ocupațională. În acest sens, ARAMT a fost și rămâne un partener de dialog constructiv între autoritățile de reglementare, mediul de afaceri și partenerii sociali", a adăugat Cristina Săvuică.

Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară.

Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT) este o organizație non-profit, înființată în luna iunie 2010. Cele 16 companii, agenți de muncă temporară autorizați care fac parte din ARAMT sunt în ordine alfabetică: Adecco România, ADHR România, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Humangest, IHM Total Consult, Lugera, Manita Group, ManpowerGroup România, Maritime Solutions, PRO-HR, Professional, Temps, Quanta România și Work Support Agency.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: