Rusia si OPEC isi intensifica cooperarea in privinta reducerii productiei de titei

Data publicarii: 24-10-2016 | Economie

Cooperarea dintre Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol si Rusia se intensifica, pe fondul discutiilor privind modul in care Moscova ar putea reusi sa sprijine o posibila inghetare sau reducere a productiei de titei, a afirmat luni, la Viena, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Reuters.

Reducerea producției pe termen scurt va duce la scăderea volatilității de pe piață, dar în viitor consumul de țiței și gaze va crește, a declarat Alexander Novak. Acesta a adăugat că intenționează să discute situația cu Mohammed Barkindo, secretarul general al OPEC.

Rusia este un jucător responsabil pe piața petrolului și un acord în cadrul OPEC va permite reluarea negocierilor între statele din interiorul și din afara cartelului, a apreciat ministrul rus al Energiei.

În septembrie, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-și reducă producția de petrol cu 700.000 de barili pe zi (bpd), până la 32,5 — 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producția sa actuală se situează la 33,24 milioane bpd. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a înjumătățit din cauza supraproducției.

Luni, la bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,17 dolari, ajungând la 51,60 dolari.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: