Volkswagen si plata celor 14,7 miliarde dolari in scandalul emisiilor de gaze

Data publicarii: 31-10-2016 | Auto
Marti, 25.10.2016 a fost o zi importanta pentru Volkswagen. In septembrie 2015, compania a recunoscut in mod oficial faptul ca a instalat anumite software-uri secrete la nivelul masinilor sale diesel, software-uri care realizau anumite modificari astfel incat testele de poluare pe care trebuiau sa le treaca sa iasa in regula. In acest fel, masini care aveau un nivel de emisie de 40 de ori mai mare decat limita maxima admisa de poluare, apareau ca se incadreaza sub aceasta limita. La anuntul oficial facut de catre companie, reactiile si consecintele nu au intarziat sa apara.
Astfel, marti, un judecator din San Francisco, Statele Unite ale Americii, Charles Breyer, a aprobat una dintre cele mai mari intelegeri stabilite pentru o corporatie. A fost aprobata suma impresionanta de 14,7 miliarde de dolari pe care compania urmeaza sa o plateasca iar, pe langa aceasta, a agreat sa reachizitioneze de pe piata masinile care au aceasta problema incepand cu mijlocul lunii noiembrie.
CEO-ul companiei implicate in acest scandal ce dureaza de mai bine de un an si care a adus prejudicii semnificative a declarat, in cadrul unei conferinte in Berlin, ca decizia judecatorului Breyer este un pas important si necesar ce trebuia facut in drumul pe care compania il urmeaza pentru a remedia problema cauzata cu ceva timp in urma. Hinrich Woebcken, CEO al Volkswagen Group of America, a declarat ca isi doreste ca totul sa decurga cat mai bine.
In randul persoanelor care au achizitionat aceste masini cu software-urile instalate au existat nemultumiri referitoare la suma pe care compania o va plati pentru despagubire. Cu toate acestea, judecatorul a considerat ca fiind corecta suma stabilita astfel: valoarea vehiculului inainte de scandalul care s-a iscat plus intre $5,100 si $10,000 compensatie. O intelegere imediata a fost preferata in detrimentul altor riscuri pe care o prelungire le-ar fi presupus.
Volkswagen a agreat sa plateasca o suma de $10.033 miliarde de dolari pentru recumpararea masinilor si compensarea proprietarilor dar si $4.7 miliarde de dolari pentru a pregati programe si proiecte care sa reduca semnificativ emisiile de gaze si care sa permita scoaterea pe piata a unor masini care sa corespunda cerintelor din acest punct de vedere. Aceasta a reprezentat cea mai mare intelegere stabilita la nivel mondial intre o parte civila si un producator de automobile.
Aceasta intelegere ce a fost aprobata marti de catre judecatorul Breyer, a avut loc intre Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii, Comisia Federala, Statul California si proprietarii de vehicule care s-au constituit intr-o proces impotriva companiei. Cum Volkswagen a recunoscut instalarea acestor software-uri, trebuie sa faca fata in continuare unor actiuni de urmarire penala.
Pe langa suma totala ce se ridica la $16.5 miliarde ce include partea pentru dealeri, state si avocatii proprietarilor, scandalul a afectat foarte mult afacerea la nivel global  si pierderea CEO-ului de la acea vreme.
Un numar impresionant de 490.000 de proprietari vor beneficia de aceasta intelegere, tinand cont de faptul ca unele masini au avut mai multi proprietari. Este vorba de marci ca Beetle, Golf, Jetta, Passat si Audi A3 lansate in perioada 2009-2015.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: