VIDEO UPDATE Daraban: Este necesar un inventar al terenurilor statului, sa vedem ce putem oferi unui investitor, fara sa il trimitem in jungla imobiliara

Data publicarii: 31-10-2016 | Economie

Realizarea unui inventar al terenurilor ce apartin statului, care sa poata fi puse la dispozitia unui investitor major, fara a-l trimite in jungla imobiliara, este imperios necesara, a afirmat, luni, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR, Mihai Daraban, la un forum pe teme de dezvoltare teritoriala.

"Ne-am lovit în mod real, în viața de zi cu zi, de lipsa cartușelor pentru promovarea eficientă a României. Am plecat de la exemplul unui cunoscut combinat care a venit în 2006 pentru o investiție importantă și a cerut un teren în zona litorală, un teren de 600 de hectare, dar Guvernul, autoritățile centrale și locale au trimis acest investitor în jungla imobiliară. Ne punem problema de a face un inventar să vedem ce putem oferi unui investitor major, fără a-l trimite în jungla imobiliară. Este la ora actuală Guvernul capabil să ofere unui investitor strategic, major, 100 de hectare în intravilan, lângă autostradă, lângă calea ferată? Ce oferim investițiilor de la firul ierbii?", a spus Mihai Daraban.

Dezvoltarea teritorială prin investiții în parcuri industriale, precum și în alte proiecte relevante pentru sectorul economic, se aliniază obiectivelor asumate de autoritățile centrale, în vederea implementării Strategiei Europa 2020 și a Planului de Investiții pentru Europa, au apreciat organizatorii forumului.

"Codul Fiscal este un instrument de promovare în străinătate. Dar ce oferim, pentru că aici este marea problemă, pentru start-up-uri? Ne lovim în continuare de baze de date deținute de instituții ale statului care, din păcate, nu au corelare între ele, pentru că trebuie inventariat corect ce avem de oferit", explicat Daraban.

Președintele Camerei naționale a adăugat că, în ultimii 26 de ani, "a trăit, uneori, cu sentimentul că atât CCIR, cât și BVB, au fost entități create nu neapărat că cineva avea nevoie de noi, ci pentru simplul motiv că exista un model pe care trebuia să îl implementăm și noi".

"Suntem singura entitate abilitată să pună față în față mediul de afaceri cu decidentul politic pentru a discuta problemele strategice ale României. Am înțeles să ne implicăm în mai multe probleme, precum Parteneriatul Public Privat, care lipsește cu desăvârșire. Am lăsat asociațiilor patronale problematica privind salariul minim pe economie, Codul Muncii, noi implicându-ne în partea de învățământ profesional", a precizat el.

Evenimentul de luni a dorit să evidențieze beneficiile economice și sociale ale zonelor de oportunitate industrială care se reflectă în dezvoltarea sectorului de cercetare și inovare, creșterea gradului de ocupare a populației active, prin crearea de noi locuri de muncă, reducând, în consecință, procentajul populației amenințate de sărăcie.

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat, luni, forumul "Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și de terenuri industriale". La manifestare au participat reprezentanți ai Corpului diplomatic, specialiști în urbanism și construcții, ai unor organizații profesionale.

Sursa: Agerpress