Guvernatorul Bancii Centrale a Greciei: In curand restrictiile asupra miscarilor de capital vor fi atenuate
Data publicarii: 10-11-2016 | EconomieGrecia va atenua curand restrictiile asupra miscarilor de capital dar liberalizarea deplina va depinde de progresele inregistrate in reducerea poverii datoriei tarii, care este de asemenea o preconditie pentru intrarea in programul de achizitii de active al BCE, a afirmat joi Yannis Stournaras, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei (BoG), transmite Reuters.
Cu o datorie publică echivalentă cu 175% din Produsul Intern Brut, cel mai mare nivel din zona euro, și după trei acorduri internaționale de asistență, Grecia speră la o serie de măsuri concrete de reducere a datoriei până la finele acestui an, oferită de creditorii săi. După prezentarea acestor propuneri, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană vor putea să elaboreze o serie de analize privind sustenabilitatea poverii datoriei Greciei.
În iunie, Guvernul elen a atenuat unele restricții asupra mișcărilor de capital. Astfel, a fost majorată limita retragerilor de numerar din depozitele bancare. Pentru a readuce miliardele de euro ce au fost retrase din depozitele bancare anul trecut, băncile elene au decis să ofere rate mai ridicate ale dobânzilor.
Ținta ambițioasă a Băncii Centrale a Greciei de reducere cu 40% a creditelor neperformante deținute de băncile elene până în 2019 este "realistă" și va ajuta la redresarea economiei în 2017 și la stimularea creditării, a apreciat Stournaras.
"Vom ridica gradual restricțiile asupra mișcărilor de capital și următoarea măsură va fi anunțată curând. Ridicarea deplină va fi ultima etapă. Pentru a ajunge acolo, trebuie să finalizăm a doua evaluare a programului de asistență financiară, să discutăm măsuri de reducere a datoriei și includerea în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE)", a declarat Stournaras, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene într-un interviu acordat Reuters.
Stournaras se așteaptă ca Executivul elen să finalizeze rapid a doua evaluare a programului de asistență financiară, deschizând calea pentru discuțiile privind măsuri de reducere a datoriei, posibil în decembrie, asigurând condițiile pentru intrarea în programul de achiziții de active al BCE.
"Includerea în QE depinde de măsuri adoptate pentru a face datoria Greciei sustenabilă. BCE trebuie să vadă măsuri concrete pentru reducerea datoriei înainte să facă propria analiză a sustenabilității datoriei", a precizat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.
Acesta a adăugat: "Încrederea piețelor și semnificația includerii în QE sunt mult mai importante decât achiziția de obligațiuni. Pentru noi este un pașaport pentru revenirea pe piețele financiare".
Analiștii apreciază că Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligațiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieței și a trimite un semnal investitorilor că țara este din nou pe picioarele sale.
Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe piețele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe piețele internaționale de obligațiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.
Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online