BVB: Tranzactii de aproape 142 de milioane de lei in aceasta saptamana; alegerile din SUA nu au afectat semnificativ indicii bursieri
Data publicarii: 13-11-2016 | EconomieValoarea totala a tranzactiilor derulate saptamana aceasta la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 141,96 milioane lei, din care 124,80 milioane lei tranzactii cu actiuni, in crestere cu 2,75% fata de saptamana trecuta, conform unei analize Puls Capital.
Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 28,56 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) — 26,61 milioane lei, Romgaz (SNG) — 25,87 milioane lei, OMV Petrom (SNP) — 22,57 milioane lei și BRD-SG (BRD) — 5,45 milioane lei.
Tranzacțiile cu produse structurate au cumulat 10,25 milioane lei, cele cu obligațiuni 6,86 milioane lei, iar cu unități de fond 50.000 de lei. În piața deal s-au realizat schimburi în valoare de 33,42 milioane lei.
Săptămâna aceasta indicii bursieri au înregistrat evoluții pozitive, cuprinse între 0,96% pe indicele BETPlus și de 1,72% pe indicele ROTX.
În săptămâna analizată 30 de titluri au avut evoluții pozitive, 21 au avut evoluții stabile și 25 au avut evoluții negative.
Cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe titlurile Prebet (PREB), de 13,14 %, fiind urmate de Erste Bank (EBS) și SIF Oltenia (SIF5), cu 4,66% și, respectiv, 3,76%.
Pe de altă parte, cea mai mare scădere a fost consemnată pe titlurile Electroaparataj (ELJ), de 11,76%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile Aerostar (ARS) — 4,46% și de Rompetrol Rafinare (RRC), de 3,25%.
Potrivit analizei Puls Capital, săptămâna aceasta bursele globale au fost influențate de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA. Candidatul republican, Donald Trump, a fost ales președinte, contrar sondajelor de opinie, care o indicau ca favorita pe Hillary Clinton, candidatul democrat.
"Înainte de alegeri, investitorii se așteptau la scăderi puternice pe burse în cazul în care Donald Trump va fi desemnat președinte. Inițial, reacția piețelor a fost una dură în ședința de miercuri, după aflarea rezultatului, indicii globali înregistrând scăderi pe futures în jur de 4% în orele anterioare deschiderii, însă pe parcursul zilei situația s-a schimbat, iar majoritatea indicilor europeni și americani au închis ședința pe plus. Spre exemplu, după ce a căzut cu 2,93%, indicele DAX a închis pe un plus de 1,56%, în timp ce indicele S&P500 a obținut o creștere de 1,14%, după ce pe futures înregistra la un moment dat scăderi de 5%", arată analiza.
Scăderile s-au oprit în urma discursului lui Trump după câștigarea alegerilor, în care președintele ales nu a mai folosit tonul agresiv din campanie și a declarat că dorește continuarea legăturilor cu partenerii externi ai Statelor Unite.
"Pe plan intern, mișcările indicilor nu au fost la fel de ample ca cele înregistrate pe piețele externe. Miercuri, indicele BET a închis pe un minus de 0,44%, după ce pe parcursul zilei a scăzut cu până la 2,19%, nereușind să treacă pe plus, cum au făcut indicii externi. Cu toate acestea, toți indicii locali au obținut creșteri în săptămâna curentă, cea mai mare fiind înregistrată pe ROTX, de 1,72%. Indicele a fost ajutat de titlurile Erste Bank, care au avansat cu 4,66% în această săptămână", se precizează în analiza Puls Capital.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice