Dumitru: Platim 11 miliarde de lei pentru balbe legislative precum majorarea salariilor cu 50% in invatamant in 2008

Data publicarii: 15-11-2016 | Economie

Statul roman le plateste 11 miliarde de lei salariatilor din sectorul bugetar care au obtinut in instanta recuperarea unor drepturi banesti pierdute din cauza unor "balbe legislative", inclusiv din majorarea salariilor in invatamant cu 50% in 2008, care nu s-a mai aplicat, a declarat marti presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.

"Se discută foarte puțin despre faptul că bugetul de stat a plătit în ultimii ani sume enorme în contul hotărârilor judecătorești definitive emise în favoarea angajaților din sectorul bugetar care s-au dus în justiție pentru diverse drepturi salariale, sporuri tăiate, și au câștigat, inclusiv pentru majorarea de 50% din învățământ care nu s-a mai făcut, dar din punct de vedere legal a fost o problemă. S-au plătit nouă miliarde de lei până acum și mai avem de plătit până la 11 miliarde de lei. Nimeni nu a răspuns la întrebarea: de ce trebuie să plătească bugetul acești 11 miliarde de lei, care nu este o sumă mică, pentru o bâlbă legislativă sau ce a fost ea", a subliniat Dumitru.

El a făcut această declarație în contextul în care se discută, din nou, majorări salariale în sectorul bugetar, care nu sunt sustenabile din punct de vedere economic.

Pe de altă parte, oficialul citat s-a referit și la discrepanțele salariale din administrațiile publice, care sunt foarte mari, având în vedere că există instituții centrale cu salarii medii de 1.500 de euro net, și primării în țară cu salariați plătiți cu minimul pe economie.

"Salariile sunt mari în administrația publică centrală. Dacă ne uităm pe site-urile ministerelor, pentru că există o Ordonanță de Guvern din 2010 care le obligă să publice salariile, vedem salarii medii și de peste 1.500 de euro net. În administrația locală sunt salarii foarte mici, dar acolo avem o problemă cu numărul de salariați. Sunt primării care gestionează 1.000 de locuitori și au 30 de salariați, este adevărat plătiți foarte prost, cu minimul pe economie", a adăugat Dumitru.

Cu toate acestea, președintele Consiliului fiscal a atras, din nou, atenția asupra faptului că salariile în sectorul bugetar cresc mult mai rapid decât cele din sectorul privat, cu 25% în septembrie 2016 față de septembrie 2015, astfel încât cheltuielile salariale au ajuns la 7,7% din PIB.

Președintele Consiliului fiscal a menționat, în acest context, și deficitul bugetului de pensii, care a ajuns la 2,5% din PIB.

"După reducerea CAS din 2015, deși mulți au spus că nu are impact, deficitul la bugetul de pensii s-a accentuat și suntem la 2,5% din PIB. Din pensiile în plată, două treimi sunt finanțate din ce încasăm, iar o treime le plătim din împrumuturi", a precizat Ionuț Dumitru.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: