Ursache (ASF): Tot ce va insemna privatizare in Romania ar trebui sa se deruleze numai prin piata de capital; finantarea bancara atat de lacoma trebuie inlocuita
Data publicarii: 23-11-2016 | EconomieIntrarea Romaniei pe lista tarilor care trec de la o piata de capital de frontiera la una emergenta a deschis si apetitul politicului pentru dezvoltarea acestui sector al economiei, fapt care arata ca decidentii au inteles ca finantarea prin sistemul bancar, atat de lacoma in ultimii ani, trebuie inlocuita, sustine vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, responsabil cu piata de capital.
Știrea a fost modificată înlocuindu-se titlul și paragraful al patrulea, conform rectificării venite de la vicepreședintele ASF, Mircea Ursache. Acesta declarase, eronat, că Administrația Prezidențială lansează joi programul 'Piața de capital', proiect de țară. Redăm știrea în forma corectă.
"În momentul de față, cei 10 ani (de la intrarea României în Uniunea Europeană — n.r.) au marcat îmbunătățiri pe piața de capital, cel puțin sub aspectul încrederii investitorilor, ca urmare a listărilor din ultimii ani, și rezultatul a fost văzut. Acum trei luni agențiile internaționale de rating au acceptat România pe lista piețelor care trec de la piață de frontieră la piață emergentă. Asta înseamnă de fapt și o schimbare fundamentală în tipul de investitori care vor veni în piața românească. Al doilea mare câștig este că am deschis și apetitul politicului", a declarat miercuri Ursache, în cadrul unei conferințe referitoare la evoluția României de la aderarea la Uniunea Europeană până în prezent.
El a reamintit, în acest context, faptul că în Programul 'România Competitivă', lansat în această vară de Guvern împreună cu Academia Română și cu Banca Națională a României (BNR), unul din cele mai importante capitole se referă la piața de capital, la investiția din piața de capital, fie că este vorba de investițiile în acțiuni, fie de investiți în emisiunile de gaze cu efect de seră.
"Reprezentanții pieței de capital, fonduri de investiții, brokeri, fonduri mutuale, administratori de fonduri, se reunesc mâine (joi-n.r.) la București pentru a discuta premisele problemelor de implementare a legislației europene referitoare la piața de capital în România, astfel încât rezultatul întâlnirii să constituie premisa includerii în proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială a ansamblului problematicii pieței de capital. Asta înseamnă că lumea realizează că finanțarea prin sistemul bancar, atât de lacomă cum a fost în ultimii ani, trebuie înlocuită", a mai spus Ursache.
Totodată, reprezentantul ASF susține că, pe viitor, tot ce va însemna privatizare în România ar trebui să se deruleze numai prin piața de capital, "singura corectă, onestă, în care investitorii să fie convinși că gestiunea lor va fi una în folosul profitului".
"(...) Cred că listările trebuie să fie obligatorii, pentru că prezența acestui tip de acționari asigură o guvernanță corporativă care înseamnă un control asupra managerilor companiilor românești", a mai spus Mircea Ursache.
La finele lunii septembrie, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă, conform deciziei FTSE Russell.
Potrivit Bursei de Valori București, promovarea în categoria superioară se va realiza urmare a îndeplinirii condițiilor de lichiditate a pieței în ansamblu, precum și de prezența în piață a companiilor mari cu valori de tranzacționare individuale semnificative.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online