CE: ''Pachetul privind laptele'' consolideaza pozitia producatorilor europeni de lactate in cadrul lantului de aprovizionare
Data publicarii: 24-11-2016 | EconomieComisia Europeana (CE) a publicat joi cel de-al doilea raport privind functionarea asa-numitului ''Pachet privind laptele'' - masurile lansate in 2012 pentru a consolida pozitia producatorilor europeni de lactate in cadrul lantului de aprovizionare, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
După trei ani de punere în aplicare, fermierii europeni folosesc din ce în ce mai mult instrumentele oferite de pachetul privind laptele, precum negocierile colective de clauze contractuale prin intermediul organizațiilor de producători sau utilizarea contractelor scrise.
Măsura care permite negocierea colectivă este concepută astfel încât să consolideze puterea de negociere a producătorilor de lapte, în timp ce contractele scrise oferă fermierilor transparență sporită și o mai bună trasabilitate, se arată în comunicat.
''Raportul arată că există măsuri pe care le putem lua la nivelul UE pentru a asigura o poziție mai bună a fermierilor producători de lactate în cadrul lanțului de aprovizionare. Urmând după raportul Grupului operativ pentru piețele agricole de săptămâna trecută, acest raport este o nouă manifestare a măsurilor luate pentru a aplica politicile în domeniu, în contextul programului de lucru al Comisiei pentru 2017'', a declarat comisarul UE pentru Agricultură, Phil Hogan.
Raportul examinează și posibilitățile suplimentare pe care le au fermierii producători de lactate. De exemplu, el evidențiază potențialul a două instrumente-cheie ale Pachetului privind laptele — organizațiile de producători (OP) și negocierile colective — care nu sunt încă valorificate pe deplin de către statele membre, de organizațiile de producători și de agricultori, și schițează diferitele modalități de creștere a eficacității lor, atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre.
În particular, statele membre sunt încurajate să ia măsurile necesare pentru a stimula înființarea unor organizații de producători care să întreprindă acțiuni colective ce depășesc negocierea colectivă, crescând astfel ponderea producătorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu lapte. În afara acestor recomandări, ar trebui să se ia în considerare extinderea rolului Organizațiilor interprofesionale (OIP).
Pentru ca întregul potențial de posibilități ale pachetului privind laptele să se materializeze, raportul concluzionează că ar trebui să fie luată în considerare o extindere a aplicării sale după 2020.
Adoptat prin codecizie în 2012, Pachetul privind laptele viza consolidarea poziției producătorilor de lactate în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse lactate și pregătirea sectorului pentru un viitor mai orientat către piață și mai sustenabil, urmărind, în particular, să extragă învățăminte de pe urma crizei din 2009 de pe piața produselor lactate. Statele membre au la dispoziție opțiunea de a impune obligativitatea contractelor scrise între fermierii și procesatorii din sectorul laptelui, ceea ce permite fermierilor să negocieze clauzele contractuale în mod colectiv, cu anumite limitări.
Pachetul stabilește și normele specifice la nivelul UE pentru organizațiile interprofesionale, permițând actorilor din lanțul de aprovizionare cu produse lactate să dialogheze și să desfășoare anumite activități, iar statele membre au posibilitatea, în anumite condiții, să aplice norme prin care să reglementeze oferta de brânzeturi DOP/IGP. Pachetul implică, de asemenea, o serie de măsuri de sporire a transparenței pe piață.
Măsurile prevăzute în pachetul privind laptele se vor aplica până la jumătatea anului 2020. Comisia a fost mandatată să prezinte un raport în 2014 și în 2018 cu privire la situația de pe piață și la punerea în aplicare a măsurilor. Aceste rapoarte (către Parlamentul European și Consiliu) ar trebui să evalueze, în particular, efectele asupra producătorilor de lapte și asupra producției de lapte din regiunile defavorizate și să cuprindă eventualele stimulente menite să încurajeze fermierii să intre în acorduri de producție în comun. În cadrul Pachetului privind solidaritatea, lansat de comisarul Phil Hogan în septembrie 2015, al doilea raport, prevăzut pentru 2018, a fost devansat în 2016 și a fost publicat joi.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online