Anghel (BVB): Listarea Medlife va aduce pe bursa si alti antreprenori romani, in urmatoarele 18 luni

Data publicarii: Astazi, 24-11-2016 | Economie

Listarea Medlife va aduce pe bursa, in urmatoarele 18 luni, si alti antreprenori romani, si sper ca piata sa sustina aceasta tranzactie, a declarat, joi, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, intr-o dezbatere privind strategiile de dezvoltare a pietei de capital pentru Proiectul de tara initiat de Administratia Prezidentiala.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Cred cu convingere că Medlife va fi o tranzacție de succes, va stimula antreprenorii români să aibă încredere, curaj, să-și listeze compania pentru a obține capital. Sper din suflet ca piața să susțină această tranzacție. Nu vreau să îmi aduc aminte de Adeplast, tranzacție în care un broker a ieșit în presă în prima zi și a criticat tranzacția, brokerul care ar fi trebuit să atragă companii pentru că beneficiază de acest lucru. Ne dăm practic cu stângul în dreptul. Eu sper să înțelegem din ce s-a întâmplat în trecut pentru că dacă Medlife se va lista, sunt ferm convins că în 18 luni vom avea și alți antreprenori români care vor ridica capital de pe bursă. Lucrurile acestea nu sunt întâmplătoare", a spus Anghel.

El a mai arătat că antreprenorii întreabă brokerii și oficialii BVB despre o tranzacție de succes pentru a ști dacă să se listeze.

"E greu după eșuarea unei tranzacții gen Adeplast să vezi în termen scurt alți antreprenori. Prima discuție este: "Arătați-mi o tranzacție de succes de la un antreprenor". Asta este una dintre primele întrebări pe care antreprenorii ni le pun nouă și mai ales brokerilor, care sunt principalii vectori care ar putea să aducă companii la bursă", a mai arătat președintele BVB.

Reprezentanți ai pieței de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

Dezbaterea, organizată de Agenția de PR Concord Communication, este o inițiativă privată și nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administrației Prezidențiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei și propuneri pentru dezvoltarea sectorului piața de capital din partea organizațiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziția tuturor factorilor decidenți din administrația publică.

La eveniment au fost invitați Mircea Ursache, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori București, Ionuț Manole, director general adjunct Depozitarul Central și alții.

"La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidențială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de țară și-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii și să ofere un 'fir călăuzitor' dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieței de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care își propune identificarea de căi și modele pentru dezvoltarea României. O piață de capital dezvoltată este condiția și premisa construcției unei economii bine și corect finanțate, rezistente și dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanțarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deși în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanțare — de la finanțarea prin bănci spre finanțarea prin piața de capital", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparență și de dinamică, atât companiilor respective, cât și mecanismului economic în general, iar o piață de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.   În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menținerea și continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităților de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale și/sau de orice altă natură), identificarea modalităților de atragere a publicului de retail către Piața de capital (programe de educație, înlesniri fiscale), identificarea modalităților prin care se poate susține dezvoltarea Pieței de capital autohtone (listări, programe de educație, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acționariatul BVB, sprijinul Statului în înființarea Contrapărții Centrale, reducerea taxelor ASF etc.).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: