Hossu, despre Legea salarizarii: Este o lege proasta; trebuie lucrat mai mult pentru a face o lege adecvata

Data publicarii: 30-11-2016 | Economie

Legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice este una proasta si trebuie lucrat mai mult pentru a face o lege adecvata, sustine Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa".

"În continuare sunt excluse entități, în mod nejustificat, precum BNR, ASF, etc. Baza 1 este prevăzută la 1.625 lei, deci datorită creșterii salariului minim la 2.000 lei, primele 41 de clase sunt comprimate; de aici și încercarea prin studiu a acestui guvern de a îngheța salariul minim garantat în plată pe economie. În practică, se va continua apariția aplicării neunitare, deoarece Ministerul Muncii nu își asumă aplicarea printr-o metodologie unitară, aplicarea atât în gestiune cât și la control este lăsată la nivel de ministere, deci a interpretării personale a unor persoane de la departamentele de resurse umane", afirmă Bogdan Hossu, comentând proiectul de lege de salarizare unică bugetară.

Acesta declară că proiectul de lege generează ambiguitate pentru că se dau creșteri procentuale, care vor genera "interpretări personale", în loc să se dea câte o grila clară pentru fiecare an de aplicare.

"Se dau 116 clase (valorile lor nu sunt respectate totdeauna, vezi cazul președintelui României prevăzut cu 22.000 lei, nu 21.450 lei cât este în anexă), dar care au pasul foarte diferențiat, astfel: pas 1% pentru intervalele 1.625-1.678 lei și între 1.742-1.800 lei, pas de circa 0,2% în intervalele 1.678-1.742 și între 1.800-1.872 lei, apoi pasul variază în medie în jur de 2,8%, mai puțin când se saltă la înalții demnitari, salt de 14% și 10%", subliniază Bogdan Hossu.

Președintele CNS "Cartel Alfa" precizează, totodată, că se scade valoarea sporurilor pe persoană la 25%, plus sporurile de performanță.

"Sporurile de performanță sunt lăsate să fie stabilite de către ordonatorul principal, deci se introduce un mecanism "mafiot" de performanță; criteriile de performanță specifice nu sunt definite sau clarificate, fiind lăsate, împreună cu procedura de stabilire, la latitudinea angajatorului (câți au calitatea, pregătirea de a face acest lucru?). Se introduce un spor de până la 30% pentru posturi greu ocupabile pentru 12 luni, posturi care nu se definesc și nu se spune ce se întâmplă după 12 luni (reluam procesul și astfel devine spor permanent)", comentează liderul sindical.

Hossu mai susține că se acordă un spor de doctorat de 5.000 lei, o dată la obținere, fără specificația că doctoratul este pe domeniul în care activează. Legea mai conține și ambiguități în exprimare de tipul: "au dreptul" în loc de "i se aplica salariul de bază din funcția în care sunt numiți", atrage atenția președintele Cartel Alfa. Nu în ultimul rând, cumulul de funcții este limitat la sectoarele sănătate, învățământ și cultură, iar orele suplimentare nu se plătesc pentru personalul cu timp parțial, ceea ce este "o aberație" care poate deveni periculoasă prin generalizare.

"Treptele de vechime nu respectă diferențele de spor de 5% prevăzute (pentru treapta a 4-a și a 5-a, și pentru 0-1). Nu există un echilibru intersectorial, adică: a) general maior, contraamiral are clasa 68, profesor universitar cu 25 ani vechime are 71, medic primar are 67, registrator comercial IA (Oficiu Național al Registrului Comerțului) are 73, judecător cu peste 20 ani are 99; b) îngrijitor preșcolar cu studii M/G are clasa 14, soră medicală sau maseor studii medii are 8, funcție corespunzătoare grad agent-agent șef principal de poliție/penitenciar are 12, asistent maternal profesionist, asistent personal profesionist, părinte social cu studii M/G are 12. În concluzie este o lege proastă și trebuie lucrat mai mult pentru a face o lege adecvată", a declarat Bogdan Hossu.

Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu în sectorul bugetar urmând să fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.

Sursa: Agerpress