SUA: Rata somajului a atins cel mai redus nivel din ultimii noua ani

Data publicarii: 02-12-2016 | Economie

Rata somajului in SUA a scazut in luna noiembrie pana la cel mai redus nivel de dupa luna august 2007, dupa ce angajatorii au creat un numar de locuri de munca peste asteptari, ceea ce face aproape sigura o majorare a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala la reuniunea de la mijlocul acestei luni, transmit Reuters si AFP.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, rata șomajului a coborât în luna noiembrie la 4,6%, de la 4,9% în luna octombrie, în condițiile în care luna trecută prima economie a lumii a creat 178.000 de noi locuri de muncă, față de 142.000 de noi locuri de muncă create în luna octombrie. Analiștii intervievați de Reuters mizau pe 175.000 de noi locuri de muncă precum și pe menținerea nemodificată a ratei șomajului la 4,9%.

Pe măsură ce piața muncii din SUA se apropie de gradul deplin de ocupare, numărul de noi locuri de muncă create a scăzut de la o medie de 229.000 pe lună în 2015 la medie de 180.000 pe lună în acest an. Cu toate acestea, numărul de noi locuri de muncă create în fiecare lună este mai mult decât suficient pentru a-i absorbi pe nou intrații pe piața muncii. Președintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a declarat anterior că economia americană trebuie să creeze 100.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună pentru a putea ține pasul cu creșterea populației active.

În plus, planul câștigătorului alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump, de a majora investițiile în infrastructură și a reduce taxele ar putea încuraja companiile să facă noi angajări ceea ce ar accelera creșterea economică în următorii ani.

Rezerva Federală americană ar putea majora "relativ rapid" dobânda de politică monetară, dacă indicatorii economici vor continua să arate o îmbunătățire a situației pe piața muncii și o redresare a inflației, a afirmat președintele Fed, Janet Yellen, în prima sa intervenție publică de la câștigarea alegerilor prezidențiale americane de către Donald Trump.

Următoarea reuniune a comitetului de politică monetară de la Fed (Fomc) va avea loc în perioada 13-14 decembrie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: